AMSTERDAM - PSV keek zondagmiddag in de ArenA rustig toe hoe Ajax verwoede pogingen ondernam om de Eindhovense club als alleenheerser van het Nederlands voetbal te onttronen. Even nadat de thuisclub het overwicht over de wedstrijd verloor, sloeg de landskampioen in de persoon van Timmy Simons dodelijk toe: 0-1.

Bekijk video

PSV herstelde met de overwinning de hegemonie in de eredivisie. De Brabanders hebben een punt meer dan Ajax. AZ volgt op twee punten. De landskampioen verkeert in de prettige omstandigheid dat het zowel Ajax als AZ al op vreemde bodem heeft verslagen.

Ajax wil dit seizoen niet meer lijdzaam toekijken hoe PSV het Nederlandse voetbal regeert. De recordkampioen kon niet voorkomen dat de concurrent uit Eindhoven de afgelopen vier seizoen tot drie keer toe een geslaagde greep naar de landstitel deed. Ter vergelijking, Ajax moet tien jaar terug om tot drie landstitels te komen.

Waar PSV de laatste jaren aansluiting vond bij de Europese subtop, verloor Ajax in internationaal opzicht alleen maar terrein. Ook dit seizoen schaarden de Eindhovenaren zich alweer bij de beste zestien clubs van Champions League. Ajax strijdt in de UEFA-beker tegen onbeduidende clubs als Austria Wien en Zulte Waregem.

Uitdager

Ajax bewees tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV dat het zich dit seizoen kan ontpoppen als serieuze uitdager van de landskampioen. De club acteerde met bluf en branie maar kon de hechte defensie vande thuisclub niet omver spelen. Tot grote tevredenheid van het thuispubliek koos trainer Henk ten Cate voor een aanvallende speelwijze.

Ajax startte in een systeem met slechts drie verdedigers, vier middenvelders en drie aanvallers. John Heitinga, normaal gesproken rechtsback, acteerde als meest verdedigende middenvelder. Wesley Sneijder speelde vlak achter centrumspits Klaas-Jan Huntelaar.

Voor het eerst dit seizoen in de competitie moest PSV de regie van de wedstrijd aan Ajax laten. De landskampioen hield veelal zeven middenvelders achter de bal en gokte op een geniale ingeving van Jefferson Farfan en Arouna Koné.

Maduro

Hedwiges Maduro was het grootste slachtoffer van de aanvallende speelwijze van Ajax. De middenvelder begon op de bank. Ook zonder Maduro en de geblesseerde Babel startte Ajax de wedstrijd met zes spelers uit de eigen jeugdopleiding. De Amsterdammers domineerden maar kregen voor rust geen uitgespeelde kansen.

PSV herstelde na rust het evenwicht in de wedstrijd. De landskampioen won meer duels en hield Ajax verder weg bij doelman Gomes. Tot afgrijzen van alles en iedereen bij de Amsterdamse club kwam PSV in de 64e minuut op voorsprong. Timmy Simons kreeg een hoofd tegen een voorzet van Mendez en zag hoe de bal onbereikbaar voor doelman Maarten Stekelenburg in de verre hoek belandde.

De kracht van de landskampioen uit Eindhoven werd pas echt duidelijk toen Mendez in de 71e minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Ook met een man meer kwam Ajax niet tot een slotoffensief. PSV koesterde de voorsprong en hoefde slechts eenmaal opgelucht adem te halen. Op aangeven van Kenneth Perez schoot Sneijder naast. De beste kans was even later voor PSV. Koné schoot echter keihard op de paal.

Cocu

De aanvoerder van de Eindhovenaren, Philip Cocu, wilde de euforie over de zege niet overdrijven. "Ik denk dat beide ploegen niet voor elkaar onder deden'', aldus de ex-international. "Het zal een heel spannende kampioensrace worden.''

De enige goal in de wedstrijd viel uit een standaardsituatie. "Dat is onze kwaliteit. Daarna hadden we ook het meeste recht op de 2-0, maar helaas schoot Koné op de paal. In de eerste helft hadden we het heel lastig. Je kon zien dat Ajax goed in vorm is en dat ze een stijgende lijn te pakken hebben. Verdedigend stond het bij ons goed, we hebben bijna niets weggegeven. Ook niet toen we in de tweede helft met tien man kwamen te staan'', aldus Cocu.

Koeman

PSV-trainer Ronald Koeman reageerde ingetogen op de zege. "Ik denk niet dat we vandaag hebben aangetoond de betere ploeg te zijn. Het zit erg dicht bij elkaar. Wij hebben misschien iets meer ervaring in de ploeg, dat is een extra kwaliteit.''

PSV scoorde, zoals zo vaak dit seizoen, uit een standaardsituatie. "Daar moet je een beetje geluk mee hebben'', aldus Koeman. "Voor de pauze was Ajax absoluut de betere ploeg en na de pauze namen wij het initiatief over en gaven we geen enkele kans weg. Dat we winnen is natuurlijk mooi, maar gezien de verhoudingen in het veld hebben we misschien iets teveel gekregen. Maar dat mag af en toe ook wel eens.''

Ten Cate

Ajax-trainer Henk ten Cate was na afloop van het duel Ajax-PSV (0-1) teleurgesteld over de nederlaag, maar toonde zich ook tevreden over de progressie die zijn elftal de laatste maanden heeft gemaakt. "Als je ziet waar we vandaan zijn gekomen en waar we nu staan, kun je alleen maar tevreden zijn. Al kun je natuurlijk nooit blij zijn na een nederlaag."

Ten Cate zag zijn elftal tegen PSV in de eerste helft excelleren. "In die fase hadden we ons spel met een doelpunt moeten belonen. Na de pauze komt PSV uit een vrije trap op voorsprong. De bal werd onderweg nog geschampt door Timmy Simons en raakte volgens mij ook nog een hoofd. Dat is geen kwaliteit van PSV, maar geluk."

"Als er iets is waar ik ontevreden over moet zijn, is het die fase. We speelden veel te veel door het midden en pompten alles de trechter in. Ik bracht Nicolae Mitea in als flankspeler en die is maar twee keer aan de bal geweest. Dat hadden we beter moeten doen."

Heitinga

John Heitinga was het eens met zijn trainer. "Heel vervelend dat we hebben verloren. We speelden echt goed en gaven eigenlijk geen kansen weg. Toen we in de tweede helft tegen tien man kwamen te spelen werd ons spel onzorgvuldig. We hadden meer over de flanken moeten spelen. Het verschil tussen Ajax en PSV in deze wedstrijd? Zij koppen een vrije trap er wel in en wij niet. Maar gezien het spelbeeld had het minimaal gelijk moeten zijn of hadden we misschien wel moeten winnen, Heel zuur dat je dan verliest.''