RIESA - Het heeft even geduurd, maar Nederland staat op de derde dag van de EK kortebaan in Riesa op de lijst medaillewinnaars, dankzij brons voor Johan Kenkhuis (100 vrij) en de vrouwenploeg op de 4x50 wissel.

De vaderlandse zwembond was de laatste jaren zeer verwend door de successen van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, zowel individueel en als lid van de estafettes. Nu blijken ook anderen dan die twee medailles te kunnen winnen.

De Nederlandse zwemsters revancheerden zich zaterdag voor de gemiste kans op de 4x50 vrij. Suze Valen (rug 28,62), Madelon Baans (school 31,49), Chantal Groot (vlinder 26,37) en Marleen Veldhuis (vrij 24,08) kwamen samen tot 1.50,56. Ze bleven de Britse concurrentes daarmee ruim voor. Zweden (1.48,42) en Duitsland (1.49,25) bleven buiten bereik.

Bijna gediskwalificeerd

Antje Buschschulte werd als Duits slotzwemster bijna gediskwalificeerd. Ze nam een honderdste te vroeg over van Nele Hoffmann. Een voordeel tot 0,03 seconde is echter toegestaan.

Teambelang

De eindtijd van het Oranje-viertal was nog geen zestiende boven het Nederlands record, een jaar geleden in Antwerpen gezwommen met De Bruijn op vlinder. De prijs was in belangrijke mate te danken aan Groot. Die koos nu wel voor het teambelang.

Vrijdag wilde ze te veel en kreeg niets. Nu liet ze de halve finales van de 100 vlinder aan zich voorbij gaan. Terwijl ze uitgerekend op dat nummer in de series als derde Nederlandse ooit, na De Bruijn en Karin Brienesse, onder de minuut kwam: 59,89.

'Maximale inspanning'

Bondscoach André Cats had geleerd van de slechte ervaringen van een dag eerder. Hij praatte op Groot in en drong er bij haar op aan haar programma te beperken. Dat heeft haar voorbeeld De Bruijn de laatste jaren bij herhaling ook gedaan: minder bleek steeds meer. "Bovendien was het al een maximale inspanning. Meer zat er toch niet in", zei Cats.

Het zou ook een volstrekte illusie zijn te veronderstellen dat de 20-jarige Amsterdamse bijvoorbeeld de Slowaakse Martina Moravcova, op haar gemak met 58,22 als eerste naar de finale, naar de kroon zou kunnen steken. De getalenteerde Friezin Inge Dekker, pas 17, had aan 1.00,46 niet genoeg voor een plek in de eindstrijd. Dat stelde haar teleur, temeer daar ze met een persoonlijk record van 1.00,20 ook al stiekem dacht aan een 59'er.

Gerede hoop

Johan Kenkhuis had wel gerede hoop op iets edeler metaal dan brons. Maar de concurrentie op de 100 vrij verborg zijn ware aard in de kwalificatie. De sprinter uit Vriezenveen, student commerciële economie in Amsterdam en lid van de professionele TZA-ploeg, voelde zich voorzichtig favoriet na de 48,09 uit de halve eindstrijd. Hij kon zaterdag niet sneller (48,23), maar de Italiaanse routinier Lorenzo Vismara wel: 47,33. Het zilver ging naar de Fin Jere Hard. Mark Veens eindigde als achtste (49,02).

Mijlpaal

Madelon Baans bereikte in Riesa een mijlpaal. Op de 100 meter schoolslag zwom ze met 1.08,39 een Nederlands record. Dat stond al bijna vijftien jaar met 1.08,51 op naam van Linda Moes. Baans ging na een mislukt avontuur bij PSV terug naar De Kempvis in Spijkenisse. Ze overwoog te gaan afbouwen, trainde onder leiding van Dick Bergsma aanzienlijk minder intensief, maar ging tot haar en ieders verbazing steeds harder zwemmen.

Afgelopen zomer in Berlijn loste ze Moes ook in het 50-meterbad op de 100 meter school al af als Nederlands snelste. Dat gebeurde met een tijd (1.09,67) die de gedachte aan een plek in de olympische wisselslagploeg in Athene zo gek nog niet maakt.