OSAKA - De Nederlandse volleybalsters hebben zondag bij het wereldkampioenschap in Japan voor een sensatie gezorgd. De ploeg van bondscoach Avital Selinger wist na een 2-0-achterstand in sets regerend olympisch kampioen China met 3-2 (21-25 17-25 25-23 25-22 15-12) te verslaan.

Met de winst verzekerde Oranje zich van de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht, die komende week wordt gespeeld. In de eerste set slaagde Nederland er lang in bij China in de buurt te blijven. Maar na een stand van 20-20 konden de Chinese vrouwen dankzij een sterke service uitlopen naar 25-21.

In het tweede bedrijf begon Oranje goed, maar de vrouwen konden de in de beginfase opgebouwde voorsprong (4-1) niet vasthouden. China kwam sterk terug en liet Nederland kansloos.

Marge

De derde set leek eenzelfde verloop te krijgen nadat de vrouwen van Selinger wederom een voordelige marge verspeelden. Maar de ploeg kwam sterk terug en pakte de set met 25-23.

In de vierde doorgang was het voor Oranje opnieuw moeilijk een kleine voorsprong vast te houden, maar de vrouwen hielden dit keer toch stand: 25-22. In de beslissende set ging het lang gelijk op, maar Nederland maakte het op het juiste moment af: 15-12.