AMSTERDAM - Scheidsrechter Jan Wegereef geeft om 12.30 uur het startsein voor de klassieker Ajax - PSV. Inzet is de voorlopige heerschappij in de eredivisie. Ajax leidt met twee punten voorsprong op de titelverdediger. AZ dat zich door met 5-0 van Heracles te winnen tussen beide toppers in nestelde kijkt met belangstelling toe.

Ajax is dit seizoen onder leiding van Henk ten Cate op weg het oude elan - veler ogen zijn gericht op de herboren Wesley Sneijder, schutter Klaas Jan Huntelaar en leider Jaap Stam - te herwinnen. Dat bleek tot dusver het duidelijkst in de Kuip tegen Feyenoord (0-4).

Maar de Amsterdammers zwalken. Dat kan van PSV absoluut niet worden gezegd. Ronald Koeman komt met vertrouwen bij zijn oude club op bezoek.

Hij heeft in Eindhoven een team neergezet met internationale uitstraling, met een prachtige mix van souplesse en effectiviteit (Jefferson Farfan, Arouna Koné, Ibrahim Afellay) en oerdegelijke routine (Alex, Philip Cocu, Gomes). Achterin wordt zelden iets weggegeven, voorin is vaak een halve kans al genoeg.

Perez

Ajaz begint de topper met Kenneth Perez als aanvallende middenvelder. De Deen krijgt de voorkeur boven de verdedigend ingestelde Hedwiges Maduro.

Bij PSV start Manuel da Costa in het centrum van de defensie. Salcido begint als linksback. Koploper Ajax verdedigt tijdens de wedstrijd een voorsprong van twee punten op PSV.

Opstelling

Ajax: Stekelenburg; Heitinga, Stam, Grygera en Vermaelen; Gabri, Sneijder, Perez en Emanuelson; De Mul en Huntelaar.

PSV: Gomes; Kromkamp, Alex, Da Costa en Salcido; Mendez, Simons, Afellay en Cocu; Koné en Farfan.