RIJSWIJK - AZ heeft zaterdagavond via een overwinning op Heracles (5-0) de tweede plaats in de eredivisie ingenomen. Na twaalf wedstrijden hebben de Alkmaarders 29 punten, één minder dan koploper Ajax en één meer dan nummer drie PSV. Zondag spelen die twee tegen elkaar in Amsterdam.

Bekijk video

Halverwege de eerste helft trapte Demy de Zeeuw een hoekschop vanaf de linkerkant in één keer in het doel. De bal zwabberde door de wind over alle veldspelers heen. Doelman Pieckenhagen had eveneens het nakijken en zag tot zijn schrik dat de tweede paal ongedekt was: 2-0.

Het doelpunt van De Zeeuw betekende direct een vroege beslissing in de wedstrijd. International Stijn Schaars bracht AZ al na twee minuten op voorsprong met een hard schot van afstand dat ook door de wind werd gedragen en via de doelpaal tegen het net vloog. In de slotfase van de tegenvallende tweede helft tilden Shota Arveladze (twee keer) en Danny Koevermans de score binnen een kort tijdsbestek naar 5-0.

Niet alleen doelman Pieckenhagen ondervond veel last van de bizarre weersomstandigheden. Regelmatig werden spelers door de harde wind verrast. Ballen die in eerste instantie over de achterlijn leken te verdwijnen, verloren door de storm aan snelheid en bleven binnen zonder dat spelers het door hadden.

Systeem

AZ ging het best om met de situatie. De belangrijkste rol bij het snel rond laten gaan van de bal was opnieuw weggelegd voor Maarten Martens. De jonge Belg is misschien wel de belangrijkste speler van de laatste tijd. Tegen Heracles Almelo viel AZ terug op de gebruikelijke speelwijze van 4-4-2. Het vorig competitieduel tegen RKC Waalwijk experimenteerde Van Gaal nog met een soort 3-5-2-variant.

Dat systeem leidde niet tot het gewenste succes, zodat Van Gaal terugviel op de spelers die de tot nu beste wedstrijd van het seizoen afwerkten. Dat was thuis tegen FC Utrecht: 5-1. Alleen kreeg Moussa Dembélé nu de voorkeur boven Koevermans.

De Alkmaarders houden door de kleine zegereeks de concurrentiestrijd met Ajax en PSV langer vol dan verwacht. Na de 1-3 thuisnederlaag tegen PSV verwachtten velen dat AZ snel af zou haken in de strijd om de bovenste plaats, maar in wedstrijden tegen de wat kleinere ploegen laat het elftal van trainer Louis van Gaal tegenwoordig nog maar weinig punten liggen. Aan het begin van de competitie gebeurde dat nog wel eens.

Stap verder

Louis van Gaal vindt dat AZ in vergelijking met vorig seizoen een stap verder is. Dat zei de trainer van AZ zaterdag na de met 5-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. "We hebben meer punten dan vorig seizoen, meer doelpunten gemaakt en pas één keer verloren. Daarom denk ik dat we verder zijn dan een jaar geleden.''

Dat AZ na twaalf wedstrijden zo veel punten zou hebben, had Van Gaal niet verwacht. "Het is verbazingwekkend dat het met dit nieuwe elftal al zo goed gaat. Enig minpunt is wel dat we de enige topwedstrijd, tegen PSV, tot dusverre hebben verloren. Niet qua spelbeeld, maar wel qua uitslag.''

Roda JC

Roda JC en RKC Waalwijk moesten in Kerkrade beide genoegen nemen met een punt, 1-1. Adil Ramzi scoorde voor Roda, Ricky van den Bergh deed dat namens RKC, dat op de ranglijst zestiende staat. De Brabanders hebben nu vier punten meer dan ADO Den Haag. Die ploeg gaat zondag op bezoek bij staartploeg Sparta.

Het duel tussen Roda JC en RKC Waalwijk (1-1) zal snel worden vergeten, de wonderschone treffer van Adil Ramzi echter niet. De behendige aanvaller van de Kerkraadse ploeg krulde zaterdagavond in het Parkstad Limburg Stadion de bal van 30 meter op fantastische wijze in de bovenhoek. Veel plezier beleefden de Limburgers er echter niet aan, want Ricky van den Bergh bezorgde RKC een onverwacht puntje.

Roda-trainer Huub Stevens spuwde na afloop vuur. ,,Ik weet niet wat sommige heren in mijn ploeg bezielde, maar op het moment dat we de tegenstander de doodsteek kunnen toedienen halen we het tempo uit de wedstrijd. Wij hebben maar 35 minuten gevoetbald zoals het hoort en er daarna voor gezorgd dat RKC langszij kon komen.''

Zijn collega Adri Koster was wel content. ,,We werden voor rust volledig afgetroefd door Roda, maar in de tweede helft hielden we knap stand. De gelijkmaker van Van den Bergh was verdiend. Met het puntje hebben we het maximale resultaat behaald.''

De bekerwinst op Feyenoord bleek lange tijd geen helende werking te hebben op RKC, dat het dit seizoen zo moeilijk heeft in de eredivisie. De manschappen van trainer Adri Koster voetbalden voor rust in een laag tempo en leden ontstellend veel balverlies. Roda JC was heer en meester, maar verzuimde om na de treffer van Ramzi verder afstand te nemen.

Andres Oper scoorde in buitenspelpositie, Jamaique Vandamme mikte van dichtbij naast. Toch was de beste kans zowaar voor de gasten uit Waalwijk. Pius Ikedia gleed een voorzet van Van den Bergh net naast het doel.

Wissel

Koster greep in de rust in en wisselde tweede keer. Veel effect leek dat niet te hebben. Roda JC domineerde, RKC leunde op de verdediging. De gelijkmaker was dan ook een volslagen verrassing.

Ikedia gaf voor, Van de Haar legde de bal terug en Van den Bergh tikte van dichtbij binnen. Dezelfde Van den Bergh mikte een kwartier voor tijd een prachtig genomen vrije trap op de binnenkant van de paal. Roda JC haalde opgelucht adem en zette aan voor een slotoffensief, dat in de slotseconden beloond leek te worden. Maar Ramzi knikte de bal centimeters naast.

Excelsior

In een enerverende slotfase redde Excelsior zaterdag tegen NEC alsnog een punt. Nadat Ferne Snoyl in in de laatste minuut de score had geopend, was het invaller Marinus Dijkhuizen die in blessuretijd uit een strafschop alsnog de gelijkmaker inknalde: 1-1.

Even tevoren was Excelsiors linkerspits Sebastiaan Steur na tweemaal geel van het veld gestuurd en was Excelsior-trainer Ton Lokhoff wegens herhaaldelijke opmerkingen op de leiding naar de tribune verwezen.

De angst overheerste op Woudestein, waar de onderlinge krachtsverhoudingen in evenwicht waren. Niet verliezen stond voorop bij zowel Excelsior als NEC. Weliswaar kregen de Rotterdammers nog de betere kansen, maar ze waren weinig talrijk en te moeilijk om daadwerkelijk tot succes te komen.

Zo mikte Bruins vanuit een onmogelijke positie naast, reikte Grot net iets te kort om koppend te kunnen scoren en was het schuivertje van Slory te slap om doelman Babos te kunnen verontrusten.

Daarentegen kwam NEC, dat aanvankelijk een licht veldoverwicht had, amper in de buurt van Excelsior-doelman Zwarthoed, die voor rust dan ook geen enkele keer handelend hoefde op te treden.

Na rust trok NEC, met Niedzielan voor Eagles, steeds meer het initiatief naar zich toe. Het leidde tot mogelijkheden voor Holman, die te slap inschoot, Barreto, die met een hard schot de vuisten van doelman Zwarthoed trof en Niedzielan, die eveneens op Excelsiors doelman stuitte.

De Rotterdammers, met Dijkhuizen in de slotfase voor de falende Grot, kwamen amper nog in het stuk voor. NEC leek ondanks alle risico's en een slotoffensiefje, tot vlak voor het einde niet in staat de score te openen. Pas na een voorzet van Niedzielan schampte Snoyl de bal naar 0-1. Een handsbal van Holman in blessuretijd betekende een strafschop, die Dijkhuizen via de handen van doelman Babos benutte.