ROTTERDAM - Claudia Zwiers heeft zaterdag een uniek record op haar naam gebracht. De 32-jarige judoka veroverde op het Nederlands kampioenschap voor de elfde keer een nationale titel. Niet eerder lukte het een Nederlandse om zo veel kampioenschappen op haar naam te schrijven. Jessica Gal en Veronique Akkermans wonnen ooit tien NK's.

Zwiers was zaterdag in Rotterdam duidelijk de beste in haar gewichtsklasse (-78 kilo). In de finale versloeg ze Marhinde Verkerk, een 20-jarige talentvolle judoka. De bronzen medailles in de op één na zwaarste klasse gingen naar Miranda van den Broek en de pas 17-jarige Iris Lemmen.

Niet eerder slaagde een Nederlandse erin om zo vaak nationaal kampioene te worden als Zwiers. De 32-jarige routinier stond voor zaterdag op gelijke hoogte met Jessica Gal en Veronique Akkermans, die beiden tien keer een nationale titel veroverden.

Zwiers: "Jessica zat hier op de tribune en het is toch wel speciaal om dan haar record te verbeteren. Het is gewoon een mooi gevoel om voor de elfde keer kampioen te zijn. De eerste keer is apart, maar daarna, bij de vijfde of zesde titel geloof je het wel. Deze medaille krijgt echter weer een speciale plaats. Maar eerst mag mijn dochtertje Demi 'm mee naar school nemen, want dat wilde ze graag."

Toeschouwer

Het had niet veel gescheeld of Zwiers was in Rotterdam aandachtig toeschouwer geweest. Zes weken geleden scheurde ze haar enkelbanden en twee weken geleden verzwikte ze haar enkel opnieuw, bij een bosloopje met haar dochter. Bovendien werd bij dochter Demi vorige week vrijdag een ontstoken blindedarm verwijderd.

"Vorige week stond ik pas weer voor het eerst op de mat en toen hebben we beslist dat ik zou meedoen", vertelt Zwiers. "Toen kwam ook die operatie er nog bij. Maar dat heeft Demi uiteindelijk goed gepland, als het deze week was geweest had ik hier niet kunnen zijn. Omdat ik bijna niet heb kunnen trainen, heb ik vandaag gewonnen op karakter. Al voel ik nu mijn enkel weer omdat de pijnstiller langzaam uitgewerkt is."

Olympische Spelen

Zwiers won behalve haar elf nationale titels ook een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Atlanta (1996) en werd in datzelfde jaar Europees kampioene. Toen ze na afloop van haar partij tegen Marhinde Verkerk haar armen in de lucht stak om het unieke record te vieren, rolden er van de tribunes in Rotterdam boe-geluiden.

Zwiers: "De mensen komen hier niet voor de toppers, maar komen om de toppers op hun rug te zien gaan. Ook bij de mannen was dat het geval. Als er een topper werd uitgeschakeld, begon iedereen te klappen. Ik vind dat een rare mentaliteit. Veel topjudoka's vinden het verschrikkelijk om een NK te judoën omdat ze alleen maar kunnen verliezen. Het publiek moet komen kijken om te genieten van judo en niet om boe te roepen."

Bosch

In de klasse tot 70 kilo verdween de naam van Edith Bosch voor tenminste één jaar uit de boeken. Bosch heerste de laatste jaren in die klasse, maar liet het Nederlands kampioenschap zaterdag aan zich voorbij gaan wegens de nasleep van een blessure. Kim de Jong won vervolgens de titel. In de finale was ze te sterk voor Linda Bolder. Miranda van Hengel en Natasja Meyer wonnen brons.

In de zwaarste klasse (boven 78 kilo) greep Françoise Harteveld de titel. Ze versloeg Carola Uilenhoed. Sandy de Brouwer en Denise Jongekrijg pakten brons.