HEERENVEEN - Ireen Wüst is zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen als derde geëindigd op de 1500 meter. De olympisch kampioene moest de Duitse schaatsster Anni Friesinger en Christine Nesbitt uit Canada voor zich dulden.

Wüst klokte een tijd van 1.57,31. Friesinger, die vrijdag al de kilometer op haar naam schreef, was 0,4 seconde rapper. Nesbitt moest slechts 0,05 seconde op de Duitse toegeven.

Paulien van Deutekom noteerde een tijd van 1.58,65 (zesde) en bleef daarmee haar TVM-teamgenote Renate Groenewold voor: 1.58,93 (zevende). Tessa van Dijk vond haar naam terug op de 15e plaats: 2.00,51. Margot Boer voltooide de 1500 meter in 2.01,33.

Luxetraining

Een luxetraining. Zo noemde Ireen Wüst haar duel op de 1500 meter met Anni Friesinger. In het kielzog van de Duitse topschaatsster merkte de Brabantse perfect welke zaken voor verbetering vatbaar zijn. "Het was een mooie les", sprak Wüst, die derde werd, 0,41 seconde achter Friesinger.

Eigenlijk liep de 20-jarige rijdster vanaf het startschot achter de feiten aan. Friesinger opende iets rapper dan haar opponente en dwong daarmee Wüst tot een inhaalrace. Maar dat pakte verkeerde uit.

De olympisch kampioene uit Goirle ging te gehaast schaatsen en kon daardoor haar kracht niet kwijt op het ijs. "Als je Anni voor je ziet rijden, wil je dat gat toch dichten", sprak Wüst. "Maar ik vergat dat je soms verder komt als je technisch goed blijft schaatsen. Zoals Erben Wennemars vrijdag op de 1500 meter deed."

Van grote teleurstelling was echter geen sprake. De TVM-rijdster kijkt vooral naar de maanden januari en februari wanneer de EK allround, WK sprint en WK allround op de kalender staan. "Dit zijn gewoon luxe trainingswedstrijden", omschrijft Wüst de strijd om de wereldbeker. "Ik leer iets, waardoor ik weer een stapje hoger kom. En zo werk ik toe naar die piek."

Voor de vrouw die altijd winnen wil, kwam deze nederlaag heel zacht aan. In vergelijking met een jaar geleden is de achterstand op Friesinger namelijk flink teruggelopen. "Toen spraken we over een marge van drie seconden", sprak Wüst. "Nu is mijn achterstand 0,4 seconde. Ik zie alleen maar positieve dingen. Trouwens, zo'n nederlaag houdt me alleen maar scherp."