OSAKA - De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag hun derde wedstrijd in de tweede ronde van het wereldkampioenschap gewonnen. De ploeg van bondscoach Avital Selinger versloeg in Osaka Azerbeidzjan met 3-0 (26-24 25-22 26-24).

Met de tweede overwinning in deze fase hield Oranje zichzelf in de race voor de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht. De vrouwen moeten dan zondag wel de laatste wedstrijd in de tweede ronde van China winnen. Nederland pakte eerder de winst tegen Duitsland. Donderdag werd verloren van Rusland.

Selinger begon voor het eerst dit toernooi met een andere basis. Alice Blom, al diverse keren goed ingevallen, kreeg de voorkeur boven Debby Stam. Ze begon wat onzeker en Nederland kwam mede daardoor op achterstand. Halverwege de set, met Stam voor Blom, ging het aan de kant van Oranje beter draaien: 26-24.

Misverstanden

In het tweede bedrijf ging het lange tijd gelijk op. Maar de vrouwen uit Azerbeidzjan gaven Nederland met een aantal merkwaardige misverstanden in de slotfase de gelegenheid afstand te nemen. Met 25-22 ging de set opnieuw naar Oranje.

In de derde set leek Nederland het eenvoudig te kunnen afmaken, maar na een 21-19-voorsprong voor Oranje kwam Azerbeidzjan sterk terug. Op het tweede wedstrijdpunt wisten de vrouwen van Selinger het duel toch te beslissen.