VIAREGGIO - Meervoudig olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn is een Nederlands record kwijtgeraakt aan Marleen Veldhuis. De laatste tikte op de 100 meter vrij korte baan tijdens de finale van de Gran Premio in Viareggio aan in 52,64.

Daarmee was Veldhuis 0,01 sneller dan De Bruijn tijdens het EK van 2001 in Antwerpen. Het persoonlijk record van Veldhuis stond op 52,84. Zij zwom die tijd bij het EK in 2005 in Triëst.

"Ik wist al een tijdje dat ik in de buurt zat van dat Nederlands record, maar ik had niet verwacht dat ik juist bij deze wedstrijden de tijd van Inge zou verbeteren", liet Veldhuis opgetogen weten vanuit Italië.

Zwempak

"Het is nogal een gedoe hier, met veel drukte om je heen, flinke reistijden tussen de verschillende wedstrijdlocaties en lange dagen in het zwembad. Dus ik was eigenlijk helemaal niet bezig met dat record. Met minder focus ging het toch verrassend goed. Misschien dat mijn nieuwe zwempak ook nog een heel klein beetje heeft meegeholpen. Dat zit toch net iets strakker dan een al eerder gebruikt pak, voor je gevoel dan."

Het was in Genua de eerste keer voor Veldhuis dat ze een record van De Bruijn verbeterde. "Dat is toch wel bijzonder, ja. Ik krijg ook opvallend veel reacties vanuit Nederland. Nee, Inge heeft nog niets van zich laten horen. Dat verwacht ik ook niet en dat hoeft ook niet. Misschien dat ik op de 50 meter korte baan haar record ook ooit kan grijpen. Maar daarmee ben ik eigenlijk helemaal niet zo bezig. Bij het EK korte baan in december verdedig ik mijn titels op de 50 en 100 meter. Daar richt ik mij op, met daarna het WK lange baan in het voorjaar als hoofddoel."