BREDA - NAC heeft uit de verrassende zege in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen geen inspiratie geput voor een opmars in de eredivisie. De ploeg speelde vrijdagavond op eigen veld met 1-1 gelijk tegen Heerenveen en kon daardoor de achterstand op de Friezen niet ombuigen in een voorsprong.

De 14.000 trouwe fans van NAC kregen in de eerste vijf minuten de ene schrik na de andere te verduren. Voor Leonardo leek het duel al na amper 20 seconden voorbij, hij kreeg de schoen van Hansson in het gezicht. Maar de Bredase publiekslieveling kon na medische behandeling verder spelen.

De clubleiding van NAC ontkende overigens in alle toonaarden dat Leonardo in de winterstop naar Tottenham Hotspur verkast.

Openingsscore

Leonardo zag na zijn terugkeer binnen de lijnen direct zijn landgenoot Afonso Alves de score openen. De topscorer van Heerenveen maakte op aangeven van Pranjic zijn negende treffer van het seizoen. Vlak voor de rust was Alves dichtbij de 2-0, maar Zoetebier kon zijn kopbal nog net van de doellijn halen.

De thuisclub werd door de vroege achterstand genoodzaakt het spel te gaan maken, maar dat is niet de specialiteit van de ploeg van trainer Brandts die dinsdag bij de 3-1 tegen FC Groningen ook vooral uit counters het succes vond. Het tempo lag te laag, in de opbouw ging veel mis. Leonardo stond geïsoleerd tegenover een hecht Fries verdedigingsblok en ook Diba kon het verschil niet maken.

Bewusteloos

Kort na de rust had Van Gessel het geluk niet aan zijn zijde, eerst stuitte hij op Vandenbussche, in de herkansing ging de bal rakelings voorlangs. Leonardo moest na een klein uur spelen alsnog per brancard van het veld, hij raakte na een tweede klap tegen het hoofd buiten bewustzijn en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Volgens trainer Brandts is Leonardo volgend weekeinde weer beschikbaar om te voetballen.

Met de komst van vervanger Rigters, die later in de aanval nog gezelschap kreeg van Sikora, nam de druk van NAC op het Friese doel toe. De Graaf was tien minuten voor tijd de man die de verdiende gelijkmaker op zijn naam kreeg. In een spannende slotfase gingen beide ploegen vergeefs op jacht naar de volle winst.. Zoetebier redde het punt voor NAC door een vrije trap van Yildirim uit de bovenhoek te stompen.