HEERENVEEN - Erben Wennemars noemde vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen Gerard van Velde een grote egoïst. "Hij denkt alleen maar aan zichzelf. Daar zou best enige verandering in mogen komen."

Aanleiding tot de boosheid van de tweevoudig wereldkampioen was zijn diskwalificatie op de 500 meter, enkele uren voor zijn zege op de 1500. "Uiteindelijk kende die rit twee verliezers", zei Wennemars. "Van Velde was ook niet gebaat bij alleen rijden."

Eigenlijk ging op de 500 alles mis wat mis kon gaan. De twee stonden klaar, toen een defect aan de baan werd ontdekt. Dat leidde tot een oponthoud van vijf, zes minuten. Toen Wennemars weer klaar stond, was Van Velde zijn veters nog aan het strikken.

"Het blijft mijn fout", zei Wennemars. Maar toch, nadat Van Velde de veters had gestrikt veroorzaakte Van Velde de eerste valse start. Daarna ging het mis met Wennemars. "Ik weet dat Van Velde zo is. Toch heb ik me er door laten afleiden. Dat is niet goed te praten."

Wennemars dacht niet dat Van Velde hem opzettelijk had willen treffen. Hij ging gewoon zijn eigen gang. Dat zei ook Van Velde: "Je moet wel een enorme klojo zijn om zoiets bewust in gang te zetten. Ik was met mijn race bezig en dit was ook niet in mijn belang. Ik moet zeggen dat bij de race wel alles tegenzat. Bovendien wachtte de starter in het laatste geval wel erg lang."