RIESA - Nederland heeft naast de organisatie van de Europese zwemkampioenschappen in 2006 (langebaan) gegrepen. Het EK zwemmen gaat naar Hongarije.

Het evenement is zaterdag in Riesa door de Europese zwembond (LEN) toegewezen aan Boedapest, de grote concurrent van Eindhoven. Het evenement in de Hongaarse hoofdstad vindt plaats van 27 juli tot 6 augustus.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) dacht in Riesa, waar de Europese kampioenschappen kortebaan worden gehouden, een goede kans te maken. De plannen voor het EK over vier jaar waren gebaseerd op een nieuw, internationaal aansprekend topbad in Eindhoven. Dat moet nog worden gebouwd en gaat ruim 21 miljoen euro kosten. Het stadion moet eind 2005 klaar zijn. Het zwemmen om de titels in open water zou bij Hoorn plaatsvinden.

Eindhoven Swimcity

De KNZB presenteerde in Riesa het concept 'Eindhoven 2006 Swimcity'. Het bleek niet voldoende. Ondanks de complimenten voor de plannen kreeg Boedapest bij de stemming toch de voorkeur van de officials. De bond overweegt zich nu kandidaat te stellen voor de EK in 2008.

De LEN besloot verder het EK kortebaan in 2004 aan Wenen te geven. Andere kampioenschappen stonden al vast. Madrid organiseert de EK zwemmen (langebaan) in 2004, Dublin mag volgend jaar december de EK kortebaan laten zwemmen.