HEERENVEEN - Erben Wennemars heeft vrijdagavond bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen de 1500 meter gewonnen. De tijd van de sprinter van TVM was 1.45,96. Voor de Zwollenaar was het de eerste zege in meer dan een jaar.

Bekijk video

Ook vorige week bij de NK afstanden in Assen greep hij tot drie keer toe naast de hoofdprijs. In Thialf werd Olympisch kampioen (op de kilometer) Shani Davis tweede, voor Jan Bos. De vierde plaats was voor Enrico Farbis, Simon Kuipers werd vijfde.

Smeekens

Jan Smeekens werd zesde geworden op de 500 meter. De jeugdige sprinter van TVM was daarmee de beste Nederlander. Hij finishte in 35,66.

De afstand, de eerste in de cyclus, werd gewonnen door de Japanner Keiichiro Nagashima in 35,10. Tweede werd Kang-Seok Lee uit Zuid-Korea, voor zijn landgenoot Kyou-Hyuk Lee.

Lars Elgersma werd negende, in een persoonlijk record 35,78. Jan Bos, vorige week in Assen nationaal kampioen, werd elfde. Gerard van Velde eindigde op de veertiende plek.

De Nederlandse jeugd versloeg daarmee de routine. Van Smeekens, in Assen al tweede, was dat nauwelijks een verrasing. Van Elgersma wel. Vorige week werd hij op de NK vijfde op de sprint, net voldoende voor kwalificatie voor de WB. Dat gebeurde met behulp van valpartijen van Beorn Nijenhuis en Simon Kuipers.

Het avontuur van debutant Elgersma in de wereldbeker duurt nu waarschijnlijk voort. Een positie bij de eerste twintig moest hij zien te halen, om voor het vervolg in aanmerking te komen. Met nog één 500 meter later in het weekeinde lijkt dat geen probleem.

Gediskwalificeerd

Erben Wennemars werd gediskwalificeerd. De oud-wereldkampioen veroorzaakte in de rit tegen landgenoot Gerard van Velde de tweede valste start.

Het optreden van het duo was een klucht. De twee stonden klaar, maar moesten wegens een baanreparatie vervolgens vijf minuten wachten. Vervolgens stond Wennemars klaar, maar had Van Velde tijd nodig om zijn veters te strikken. Toen maakte Van Velde de eerste valse start, daarna Wennemars.

Gesuggereerd werd dat Van Velde met opzet de eerste start 'vervalste', om zijn opponent uit de concentratie te halen. "Welke klojo zou dat nu doen?'', reageerde hij. "Deze rit heeft twee verliezers. We moeten ons allebei de volgende wedstrijd revancheren.''

Dames

Dames De Zuid-Koreaanse schaatsster Sang-Hwa Lee heeft vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 500 meter gewonnen. De Aziatische sprintster klokte een tijd van 38,23 seconden. Ze was daarmee sneller dan de Duitse Jenny Wolf (tweede in 38,60) en Beixing Wang uit China (derde in 38,70).

Beste Nederlandse was Margot Boer. De sprintster van de opleidingsploeg klokte een tijd van 39,06 en werd daarmee verdienstelijk vijfde.

Marianne Timmer werd zevende: 39,20. De olympisch kampioene op de 1000 meter was 0,01 seconde rapper dan Ireen Wüst, die als achtste werd geklasseerd. Annette Gerritsen bereikte de finish na 39,24 seconden. WB-debutante Laurine van Riessen had exact een tel meer nodig: 40,24.

Friesinger

Anni Friesinger schreef de kilometer op haar naam. De Duitse schaatster, die Gianni Romme als coach heeft, kwam tot een tijd van 1.15,89. Ze bleef daarmee Christine Nesbitt uit Canada (1.16,08) en Ireen Wüst (1.16,63) voor.

Olympisch kampioene Marianne Timmer eindigde ook hier als zevende in een tijd van 1.17,88. Margot Boer werd tiende (1.18,19). Annette Gerritsen klopte in een rechtstreeks duel haar landgenote Paulien van Deutekom. Gerritsen klokte 1.18,25 tegenover 1.19,12 voor de TVM-rijdster.