ZEIST - PSV'er Ibrahim Afellay is niet opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Engeland op woensdag 15 november. Evander Sno van Celtic en David Mendes da Silva van AZ maken wel hun debuut in de definitieve groep, die bondscoach Marco van Basten vrijdag bekendmaakte.

Ibrahim Afellay weet nog niet of hij in de toekomst voor de nationale ploeg van Nederland of Marokko wil voetballen. De middenvelder van PSV ontbreekt om die reden in de selectie van Oranje.

Persoonlijk gesprek

Bondscoach Marco van Basten sprak woensdagavond langdurig met Afellay. "Ibrahim heeft toen aangegeven dat hij voor zijn definitieve besluit nog een keer persoonlijk met ons wilde praten", legde Van Basten uit.

"Dat lukte niet meer voor vrijdag. Daarom hebben we hem niet geselecteerd. Ik heb overigens wel het gevoel dat Afellay voor Oranje kiest. Ik heb daar geen concrete aanwijzingen voor. Dat zegt mijn gevoel."

Verstandig

In tegenstelling tot eerdere berichten had Afellay woensdag gewoon voor het Nederlands elftal kunnen spelen. "Hij had dan niet aan Oranje vastgezeten. Dat hebben we bij de wereldvoetbalbond nagevraagd", benadrukte een woordvoerder van de KNVB. "Maar ik vond het niet verstandig om hem toch te laten spelen", stelde Van Basten. "Hij moet gewoon even goed nadenken. Het is een moeilijke keuze. We willen niet dat Afellay spijt van zijn beslissing krijgt. Dat zou heel zonde zijn."

Van Basten vindt dat hij over goede argumenten beschikt om Afellay voor Oranje te winnen. "Die jongen heeft zijn hele leven in Nederland gevoetbald. Hij kent hier de voetballerij. Dat is een groot voordeel. Ik denk ook dat hij met Oranje eerder een grote prijs wint dan met de nationale ploeg van Marokko. Maar het blijft natuurlijk zijn keuze."

Seedorf

Clarence Seedorf keert voorlopig niet terug bij het Nederlands elftal. Marco van Basten bleek vrijdag niet gevoelig voor de smeekbede van de middenvelder afgelopen maandag in het tv-programma Voetbal Insite. De bondscoach heeft Seedorf niet opgenomen in zijn selectie voor het oefenduel tegen Engeland.

Seedorf maakte op televisie openlijk een knieval voor Van Basten. Hij erkende fouten uit het verleden en benadrukte dat hij nog dolgraag voor Oranje wil uitkomen. "Hij deed dat heel netjes en beschaafd", erkende Van Basten. "Het was een goed gepland charme-offensief. Maar ik blijf van mening dat we hem nog niet nodig hebben."

Teleurgesteld

De bondscoach legde vrijdag nogmaals uit waarom hij Seedorf geen nieuwe kans gunt. "Je hebt verschillende soorten middenvelders. Je hebt creatieve middenvelders, controlerende middenvelders en middenvelders met een groot loopvermogen. Ik vind Seedorf creatief en technisch goed geschoold. Hij moet dus concurreren met Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Ik geeft voorlopig de voorkeur aan Van der Vaart en Sneijder. Zij hebben mij nog niet teleurgesteld."

Van Basten: "Ik ga dus niet zeggen dat ik Seedorf een slechtere voetballer vind dan Evander Sno. Dat is appels met peren vergelijken. Sno is een controlerende middenvelder. Ik ga ook niet zeggen dat ik Seedorf nooit meer een kans geef. Het is wel zo dat ik voorlopig de voorkeur aan anderen geef."

Van Basten heeft de afgelopen week geen contact meer met Seedorf opgenomen. "Ik heb de afgelopen anderhalf jaar drie keer met Seedorf gesproken. Ik heb uitgelegd waarom ik hem niet selecteer. Hij is het daar niet mee eens. En dat is zijn goed recht. Hij probeert het nu op een andere manier. Van Bommel heeft veel aandacht gehad. Davids en Van Nistelrooij zijn onlangs ook nog aan de beurt geweest. Nu was kennelijk de tijd rijp voor Seedorf. Ik vind dat hij het heel goed deed op televisie. Toch heb ik hem niet opgeroepen. Ik selecteer niet op interviews."

Lubos Michel

Lubos Michel fluit woensdagavond de oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Engeland. De 38-jarige Slowaak is een ervaren arbiter. Hij was actief op de laatste drie grote eindronden van Europese- en wereldkampioenschappen.

Michel floot driemaal eerder een duel van Oranje. De laatste keer dat dit gebeurde was op het EK van 2004 in Portugal. Het Nederlands elftal won toen na strafschoppen van Zweden.

De wedstrijd tegen Engeland wordt gespeeld in de Amsterdam Arena. Het is de laatste interland van Oranje in 2006.

Selectie

Doel:
Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord)
Verdediging:
Urby Emanuelson (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona), André Ooijer (Blackburn Rovers), Khalid Boulahrouz (Chelsea) en Joris Mathijsen (Hamburger SV)
Middenveld:
Hedwiges Maduro en Wesley Sneijder (beiden Ajax), David Mendes da Silva en Stijn Schaars (AZ), Evander Sno (Celtic), Rafael van der Vaart (Hamburger SV) en Denny Landzaat (Wigan Athletic)
Aanval:
Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Robin van Persie (Arsenal), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic), Arjen Robben (Chelsea) en Dirk Kuyt (Liverpool)