OUDEHASKE - Tijd is momenteel in het peloton marathonschaatsers een schaars goed. Door de Greenery-zesdaagse en de natuurijswedstrijden maken de schaatsers van de lange adem overuren. In die onregelmatigheid vond René Ruitenberg stabiliteit.

De DSB-rijder uit Oldebroek won zaterdag in Oudehaske de eerste marathon op bevroren buitenwater.

Op het Nannewijd toonde Ruitenberg zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van drie man. Hans Pieterse en Rob van Meggelen eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Niemand liet verstek gaan in Oudehaske, een dorpje onder de rook van Heerenveen. Glunderend meldden zich 104 mannen en 36 vrouwen aan de start. "Dit is het echte werk. Al die wedstrijden op kunstijs is maar surrogaat. Alles heb ik hier voor over", zei Ruitenberg na zijn mooie zege.

Drie hamburgers en vijf uur slaap

Vrijdagavond na afloop van de vierde etappe van de zesdaagse in Alkmaar stoof Ruitenberg weer in de auto naar zijn woonplaats Wezep. Onderweg in een snackbar verorberde hij drie hamburgers en rond middernacht kroop hij slechts vijf uur onder de wol. "Ik houd wel van zulke voorbereidingen."

Ruitenberg beschikte zaterdag over superbenen. Na acht rondjes van 3 kilometer zette hij de achtervolging in op een kopgroep van zes man, waarin ook zijn ploeggenoten Heideman en Borst waren vertegenwoordigd. "Ik heb daar het ploegenbelang niet mee geschaad, omdat ik die actie helemaal solo uitvoerde", zei Ruitenberg.

Rammen en raggen

Halverwege de race over 70 kilometer nestelden zich nog eens acht rijders in de voorste linie, zodat de kopgroep uit vijftien doorzetters bestond. Ook de Fransman Cédric Michaud, die het peloton in de zesdaagse geselt, meldde zich voorin. "Ervaring op natuurijs heb ik bijna niet. Het is een hele andere discipline dan op kunstijs. Van technisch schaatsen is geen sprake, je moet gewoon rammen en raggen en zorgen dat je in de kopgroep komt."

De echte strijd ontbrandde 10 kilometer voor het eind. Rob van Meggelen, Hans Pieterse en René Ruitenberg namen de benen uit de kopgroep. Het drietal sloeg razendsnel een fors gat. De drie vluchters werkten tot 500 meter voor de finish goed samen. Ze besloten tijdens de vluchtpoging niet te demarreren. De opzet was om de voorsprong te behouden.

Geen probleem

"De eindsprint leverde voor mij geen probleem op. Net voor de laatste bocht lag ik al op volle snelheid. Mijn medevluchters konden het tempo niet bijhouden. Op de eindstreep had ik wel een voorsprong van zo'n 5 meter", glunderde Ruitenberg, die vorig seizoen in het Zweedse Mora de open Nederlandse marathontitel veroverde.

Nationaal kampioenschap

Volgens Ruitenberg had in Oudehaske ook wel tot een nationaal kampioenschap gehouden kunnen worden. "Dan had mijn overwinning nog meer aanzien gekregen. Het is een gemiste kans dat hier geen NK is uitgeschreven. De KNSB wilde dat niet, omdat hier in Oudehaske nog nooit een nationale wedstrijd is georganiseerd. Gelukkig is dat nu gebeurd en komen we hier binnenkort terug voor een echte titelstrijd", zei Ruitenberg, die na zijn triomf de ene na de andere borrel achterover sloeg.

Hulzebosch-Smit

Bij de vrouwen was Jenita Hulzebosch-Smit een klasse apart. De ploeggenote van René Ruitenberg kwam solo over de streep en had ruim een minuut voorsprong op Linda Verdouw, die tweede werd. "Ik heb tijdens mijn vluchtpoging mooi gebruik gemaakt van de mannen. Toen een kopgroep van zes man ons inhaalde, ben ik daar mooi achteraan gaan schaatsen. Mijn twee metgezellen Verdouw en Langeland konden dat niet en werden derhalve op grote achterstand gezet."