HARBIN - Erben Wennemars heeft zaterdag tijdens wereldbekerwedstrijden sprint in Harbin (China) de 1000 meter gewonnen. De geboren Dalfsummer had voor de afstand 1.10,15 (baanrecord) nodig en verwees daarmee de Canadees Jeremy Wotherspoon naar de tweede plaats (1.10,36). Gerard van Velde werd derde, Jan Bos vijfde.

Wennemars zegevierde vorige week ook al op de 1000 meter, in de Japanse stad Nagano. Toen klokte hij 1.10,36. De sprinter, sinds de opheffing van de Spaar Select-ploeg zonder sponsor, reed eerder op de zaterdag al een verdienstelijke 500 meter. Op die afstand eindigde hij als beste Nederlander (vijfde) in 35,85 en bleef daarmee Jan Bos nipt voor (35,86). De 500 meter werd gewonnen door Wotherspoon in 35,43 (baanrecord). De Canadees bleef daarmee de Japanners Joji Kato en Hiroyaso Shimizu voor.

"Dit valt me reuze mee", reageerde Wennemars opgetogen. "Afgelopen week voelde ik me niet zo fit. Moe. Ik heb natuurlijk ook al veel wereldbekerwedstrijden gereden. Het houdt een keer op." Dat moment probeert de schaatser echter wel zo lang mogelijk uit te stellen. "Al voel ik me nog zo slecht; als ik eenmaal aan de start sta, geef ik alles." En met succes. In Harbin boekte hij zijn tweede WB-zege op de 1000 meter dit seizoen.

Vrouwen

Bij de vrouwen was Monique Garbrecht een klasse apart. De Duitse schaatsster boekte zowel op de 500 meter als op de 1000 meter een zege. Opvallend was de voorsprong die ze had op de concurrentie. Op de 500 meter was nummer twee, haar landgenote Jenny Wolf, liefst 0,56 seconden langzamer. Enkele uren later bevestigde Garbrecht in Harbin haar suprematie. Ze reed een tijd van 1.16,48 (baanrecord) en bleef daarmee de concurrentie ruim anderhalve seconde voor. De Japanse schaatsster Tonoike werd tweede (1.18,15), voor olympisch kampioene Chris Witty uit de Verenigde Staten.

De Nederlandse schaatssters speelden in Harbin geen rol van betekenis.