OSAKA - Met een vol programma op de rustdag heeft Avital Selinger geprobeerd de volleybalsters op scherp te zetten voor de laatste twee groepsduels in de tweede ronde van het WK. De bondscoach was niet bepaald te spreken over het optreden van zijn team tijdens de kansloze nederlaag donderdag tegen Rusland.

De ploeg zal met een andere instelling het veld in moeten als Oranje nog een kans wil hebben in de ontmoetingen met Azerbeidzjan en China.

Azerbeidzjan won donderdag verrassend van de Verenigde Staten en is hiermee een grote concurrent voor Oranje geworden voor het halen van de strijd om de plaatsten vijf tot en met acht of negen tot en met twaalf. Bij verlies tegen de vrouwen uit Azerbeidzjan en China kan het toernooi voor Nederland zelfs al helemaal voorbij zijn.

Hoewel Selinger zich donderdag innerlijk behoorlijk opwond over het spel van zijn ploeg, bleef hij richting de speelsters kalm. Hij houdt er de filosofie op na dat hij zijn vrouwen alleen maar kan helpen als hij ze probeert te begrijpen.

"Ik kan een heel draaiboek maken met alle fouten en dat tijdens de time-out in dertig seconden steeds weer op de vrouwen afvuren. Maar dat is niet constructief. Als boos worden tijdens de wedstrijd een middel zou zijn, zou ik dat zeker gebruiken. Maar dat is tot nu toe niet de manier geweest om voor de ommekeer te zorgen."

Selinger vindt dat hij zijn werk vooral tijdens de training moet doen en niet tijdens een wedstrijd. "Ik moet de vrouwen voorbereiden dat ze goed kunnen spelen. Ik moet ze daarbij vooral leren onafhankelijk te zijn. Op de training heb je tijd voor het leerproces. Als ze het goed doen, hebben ze mij ook niet meer nodig. Daar zijn we naar toe aan het werken."