AMSTERDAM - Geheel volgens plan heeft Ajax zich donderdag bij de overgebleven zestien clubs in het nationale bekertoernooi geschaard. De bekerhouder speelde het eveneens weinig gemotiveerde ADO Den Haag met een minimale krachtsinspanningen naar een nederlaag: 2-0.

Zowel Ajax als ADO Den Haag kon in een met achtduizend toeschouwers slecht gevulde ArenA niet camoufleren dat er een heel belangrijke competitiewedstrijd op komst is. Ajax verdedigt zondag in een rechtstreeks gevecht met PSV de koppositie van de eredivisie. ADO Den Haag moet op het Rotterdamse Kasteel voorkomen dat het stuivertje wisselt met hekkensluiter Sparta.

Trainer Henk ten Cate van Ajax nam in de aanloop van de ontmoeting met de kampioen uit Eindhoven geen risico met de lichtgeblesseerde Gabri. Wesley Sneijder kreeg rust en Urby Emanuelson en Hedwiges Maduro speelden slechts een helft. Kenneth Perez mocht na 57 minuten naar de kleedkamer en John Heitinga zat een schorsing van een duel uit.

Stam

Geheel naar wens nam Ajax snel de leiding. Op aangeven van Mauro Rosales kopte Jaap Stam al in de achtste minuut raak: 1-0. In tegenstelling tot PSV bij Vitesse zetten de Amsterdammers het bezoekende ADO Den Haag niet snel op een grotere achterstand. Edgar Manucharyan schoot halverwege de eerste helft op de lat en Klaas-Jan Huntelaar miste oog in oog met doelman Robert Zwinkels van ADO Den Haag.

De centrumspits van Ajax wist kennelijk ook nog dat het donderdag precies 20 jaar geleden was dat Marco van Basten met een fenomenale omhaal tegen FC Den Bosch scoorde. Huntelaar probeerde de bondscoach te imiteren maar trapte in de lucht.

In zijn zoektocht naar de topvorm van het vorige seizoen boekte Huntelaar nog wel een succesje. Na twee gemiste mogelijkheden bracht de spits zijn ploeg in de 65e minuut op een ruimere voorsprong: 2-0.

Ten Cate gunde de van een blessure herstelde Nicolae Mitea vervolgens nog twintig speelminuten. Net als Ajax vond ADO Den Haag het allemaal wel best. De ploeg eindigde het toernooi in het stadion waar dit seizoen het bekeravontuur ook begon, in de ArenA.

Na de overwinning op de amateurs van Turkiyemspor bleek Ajax voor de tweede keer binnen twee weken met 2-0 te sterk.