ARNHEM - PSV heeft zich donderdag in alle rust verder kunnen voorbereiden op de wedstrijd tegen koploper Ajax. Een paar momenten van individuele klasse beslisten het bekerduel tegen Vitesse al halverwege de eerste helft (0-2), zodat de Eindhovenaren drie dagen voor de competitietopper slechts de allerkleinste krachtsinspanning moesten leveren. Uiteindelijk won PSV met 0-4.

Zoals wel vaker dit seizoen gaf PSV de tegenstander in de beginfase het idee gelijkwaardig te zijn. Vitesse speelde het eerste kwartier verzorgd en aanvallend voetbal, zonder echt gevaarlijk te worden.

Koné

PSV creëerde lange tijd zelf geen enkele kans, maar toen Arouna Koné in de negentiende minuut opdook voor doelman Harald Wapenaar was het direct raak. Een snel uitgevoerde counter, met een hoofdrol voor Jason Culina, lag aan de basis van de treffer: 0-1.

Zes minuten later waren de rollen omgedraaid. Koné bezorgde de bal bij Culina, die Wapenaar met een harde schuiver opnieuw passeerde: 0-2. PSV bewees met het verzilveren van de eerste twee kansen opnieuw dodelijk effectief te zijn.

Na het doelpunt van Culina ging PSV direct nog een tempo lager spelen. Vitesse kreeg de ruimte om het spel te maken, maar wist daar nauwelijks mee om te gaan. De vele mogelijkheden in de tweede helft leverden geen doelpunt op. Ruim tien minuten voor tijd wist PSV'er Jefferson Farfán wel te scoren: 0-3. Even later benutte Timmy Simons ook nog een strafschop: 0-4.

Wissel

Dat de thuisclub direct na rust kansen kreeg, had voor een deel te maken met de wissel van Alex. PSV-trainer Ronald Koeman besloot de sterke Braziliaanse centrale verdediger, met het oog op zondag, in de pauze naar de kant te halen.

Alex was niet de enige speler die wat extra rust kreeg. Koeman liet de middenvelders Phillip Cocu en Ibrahim Afellay buiten de basisopstelling. De lichtgeblesseerde Cocu bleef zelfs buiten de selectie. De Fin Mika Väyrynen en Culina, die zondag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (3-0) al invielen, waren de vervangers. Verder startte PSV wel in de sterkst denkbare opstelling.

Culina haalde een redelijk niveau, Väyrynen speelde vrij slordig.Ook Jan Kromkamp leed veel onnodig balverlies. Tegen Vitesse bleef dat onbestraft, zondag kan de rechterverdediger zich dat niet veroorloven.

Verbijten

Vitesse-trainer Aad de Mos zat zich op de bank zichtbaar te verbijten. De oud-coach van PSV kon een succesje wel gebruiken. In de competitie gaat het niet al te best met de Arnhemmers. De eerste tien wedstrijden leverden slechts tien punten op. Vitesse staat met twee zeges veertiende. Het veldspel geeft De Mos wellicht wel enig vertrouwen voor de komende wedstrijden.

De Mos zal met een jaloerse blik hebben gekeken naar zijn oud-werkgever. PSV breidde de toch al lange reeks met zeges eenvoudig nog verder uit. In de Champions League won de landskampioen de laatste drie wedstrijden, terwijl ook de laatste vijf competitiewedstrijden drie punten opleverden. Zondag mag PSV laten zien hoe superieur het op dit moment daadwerkelijk is.