OSAKA - De Nederlandse volleybalsters staan weer met beide benen op de grond. Na de euforische overwinning woensdag op Duitsland kwam de ploeg van bondscoach Avital Selinger er in de tweede wedstrijd in de tweede ronde tegen titelkandidaat Rusland totaal niet aan te pas.

De lange Russinnen overklasten Oranje in een uur en acht minuten met 25-17 25-18 25-16.

Door het verlies heeft Nederland geen uitzicht meer op een medaille. De strijd om de plaatsen vijf tot en met acht is nu het hoogst haalbare voor de vrouwen van Selinger. Na de rustdag van vrijdag moet Oranje dan zaterdag wel Azerbeidzjan verslaan. Zondag is China de laatste tegenstander in de tweede ronde.

Selinger

"Dat we het WK zonder medaille verlaten is jammer, maar we moeten verder", concludeerde Selinger. "Het verwerken van een teleurstelling hoort er ook bij na zo'n hoogtepunt. De meiden kunnen daar alleen maar van leren. We hebben alleen te weinig van de overwinning kunnen genieten. We hebben nu eenmaal niet zoveel rustdagen tussen de wedstrijden als bijvoorbeeld bij het WK voetbal."

Azerbeidzjan

Selinger wilde zich donderdag in de Osaka Municipal Central Gymnasium niet uitlaten over de kansen van zijn ploeg om bij de beste acht te kunnen eindigen. Het eindresultaat is geen doel op zich voor de bondscoach. "Ik houd me daar niet mee bezig. Het gaat er om hoe we moeten spelen. Met rekenen kun je nergens komen. We moeten ons nu eerst op de wedstrijd van Azerbeidzjan gaan richten. Als je wint ben je weer in de picture en dan kunnen we weer verder."

Selinger had ook voor het duel met Rusland een gedegen strijdplan uitgewerkt, maar daar kwam totaal niets van terecht.

Alleen in de tweede set konden de Nederlandse vrouwen er een echte wedstrijd van maken. Met Alice Blom op de plaats van Debby Stam en Mirjam Orsel op die van Caroline Wensink bleef Nederland bij tot 17-18. Maar na een aantal omstreden beslissingen van de scheidsrechter liep Rusland in de slotfase toch weer uit.

Forceren

In het derde bedrijf probeerde Selinger met wissels en andere varianten nog iets te forceren. Sanna Visser mocht haar debuut op dit WK maken en spelverdeelster Kim Staelens kwam er enige tijd in voor Riëtte Fledderus, maar het ging bij Nederland niet draaien.

Collectief

Selinger: "We hebben individueel en collectief niet voldoende gebracht om de Russinnen uit hun evenwicht te brengen. Op een gegeven moment zat er totaal geen lijn meer in. We hebben van alles geprobeerd, maar niks lukte."

De rustdag van vrijdag komt voor Selinger dan ook als geroepen. "We zijn totaal niet aan volleyballen toegekomen. Ik ben daarom blij dat we morgen weer kunnen trainen. Tijdens de training moet het weer in orde komen met de ploeg."