WAALWIJK - De sportieve bloeiperiode bij Feyenoord is van korte duur geweest. Na drie overwinningen op rij in de competitie liep de sensationele bekerwedstrijd woensdagavond bij RKC Waalwijk uit op een mislukking: 3-2. Stephan Keller maakte in het tweede deel van de verlenging het beslissende doelpunt, na kort daarvoor met een eigen treffer Feyenoord nog op 2-2 te hebben gebracht.

Bekijk video

De verdiende nederlaag zal bij de Rotterdammers bijna even hard aankomen als de afgang in De Kuip op 22 oktober tegen Ajax (0-4). Feyenoord en de niet te benijden trainer Erwin Koeman kunnen opnieuw beginnen. Diens assistent John Metgod werd op de dolle voetbalavond in Waalwijk in de eindfase nog van het veld gestuurd wegens aanmerkingen op de arbitrage.

Het slappe Feyenoord, dat een maand geleden bij RKC met 2-2 genoegen moest nemen, grossierde in de eerste helft in foute passes, knullig balverlies en rare misverstanden. Vooral op de linkerflank, met nog steeds Serginho Greene als linksback tegen wil en dank, bleken de Rotterdammers kwetsbaar. De pijnsnelle vleugelaanvaller Pius Ikedia stoof de voormalige RKC-verdediger aan alle kanten voorbij.

Aanvalslustig

De aanvalslustige thuisploeg, met drie spitsen en Martijn Reuser kort daarachter, sprong echter veel te slordig met de ruimte en de kansen om. Naast Ikedia was ook Ricky van den Bergh voor de rust diverse keren gevaarlijk. Doelman Henk Timmer liet zich evenwel niet verrassen door diens venijnige afstandschoten.

Het armetierige Feyenoord dwong in de eerste helft niet één goede kans af. De Rotterdamse ploeg rommelde maar wat aan. Op het middenveld werd vormgever Jonathan de Guzman (enkelblessure) gemist. Zijn vervanger Sebastian Pardo kwam amper in het spel voor.

Droomkans

Na rust toonde Feyenoord, met Ali Boussaboun voor Joonas Kolkka, weinig verbetering. Hans van der Haar liet in de 51e minuut bij de tweede paal een droomkans liggen. Kort daarna kwam RKC, dat in de eredivisie pas één keer won, dan toch eindelijk op voorsprong. De ongehinderde Patrick van Diemen haalde met links schitterend uit, 1-0.

RKC was daarna dicht bij 2-0 en Feyenoord rook aan 1-1. Doelman Timmer voorkwam diverse keren de tweede Waalwijkse treffer. Zijn collega Rob van Dijk (ex-Feyenoord) hield eerst Boussaboun van scoren af en André Bahia tikte naast. Tegen de uithaal van aanvoerder Theo Lucius had de RKC-keeper in de 83e minuut echter geen verweer (1-1), waarna opnieuw Bahia zowaar nog de kans miste op de Rotterdamse winst.

In de noodzakelijke verlenging leek invaller Robert Fuchs de thuisploeg verdiend naar de achtste finales te schieten (2-1). Een eigen doelpunt van Keller, afgedwongen door de onvermoeibare Lucius, hield Feyenoord in de race. Uitgerekend Keller kopte de Rotterdamse ploeg uit de KNVB-beker. Koeman is daardoor met zijn labiele brigade terug bij af.

Koeman

Erwin Koeman had weinig zin om de nederlaag te analyseren. "Dat heeft weinig zin. Ik kan alleen maar zeggen dat we superslecht hebben gespeeld", verzuchtte de coach van Feyenoord.

Koeman, cynisch: "Het is onze eigen verdienste dat we eruit liggen. We begonnen veel te slap. We kwamen ook fysieke kracht te kort en maakten in balbezit verkeerde keuzes. We hebben echt veel te veel fouten gemaakt. Als we zondag bij Willem II op dezelfde manier spelen, verliezen we weer."

Whisky

Koeman vroeg na de slijtageslag in Waalwijk bij binnenkomst in de perskamer quasi-vrolijk om een dubbele whisky. Na drie overwinningen op rij in de competitie kwam de nederlaag bij RKC in de zinderende verlenging ook bij de oud-international keihard aan.

"Dit is heel pijnlijk. Ik hoop dat de boys het ook zo ervaren. Anders hebben ze een probleem. Ze leken niet te weten wat er in deze bekerwedstrijd voor Feyenoord op het spel stond. Ze staan in elk geval weer met beide benen op de grond."