RIJSWIJK - AZ en Roda JC hebben woensdag in de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker geen enkel medelijden getoond met de amateurclubs die ze mochten ontvangen. Zowel de Alkmaarders en de Limburgers scoorden tegen respectievelijk SV Meerssen en ASWH voor rust al vier keer.

Bekijk video

AZ won uiteindelijk met 10-1. De doelpunten waren van Maarten Martens (2), Stijn Schaars (2), de jarige aanvoerder Tim de Cler, Simon Cziommer, Julian Jenner, Danny Koevermans (2) en Demy de Zeeuw. Trainer Louis van Gaal gunde een aantal spelers rust. Shota Arveladze, Kew Jaliens, David Mendes da Silva, Moussa Dembélé en De Zeeuw begonnen op de bank, de meesten bleven daar.

AZ had nog nooit eerder een bekerduel op eigen terrein zo ruim gewonnen. Het record was 8-1, indertijd tegen Telstar. In de vorige ronde werd Bennekom in eigen huis afgedroogd door de Noord-Hollandse titelkandidaat: 0-10. Hoewel de zege al bij voorbaat vaststond keken toch nog 5500 toeschouwers toe in Alkmaar, onder wie 600 gasten uit Meerssen.

Roda

Roda JC stond al na tien minuten al met 2-0 voor door treffers van Elbekay Bouchiba en Jamaique Vandamme. Davy de Fauw, Kemy Agustin, Sekou Cissé voerden de productie op tot 5-0. In de tweede helft hoefde de thuisploeg niet meer zo nodig en konden de zaterdagamateurs uit Hendrik-Ido-Ambacht de schade beperken.

Achilles'29 hield in Groesbeek Sparta drie kwartier van scoren af. Na rust sloegen de Rotterdammers alsnog vernietigend toe: 0-4. Yuri Rose (3) en Ivan Cvetkov waren de schutters.

NEC, dat met 3-1 verloor van FC Twente, was de vijfde eredivisieclub die het bekertoernooi vroegtijdig verliet. Heracles Almelo, Heerenveen, Excelsior en FC Groningen gingen de Nijmegenaren voor.