ENSCHEDE - Voor de tweede keer in korte tijd heeft FC Twente in eigen huis gewonnen van NEC. Voor de beker werd het woensdagavond 3-1 in Enschedees voordeel, voldoende voor het bereiken van de laatste zestien. Zo sprankelend als de vorige keer was het optreden van FC Twente deze keer echter niet.

Tien dagen geleden was NEC in de competitie fors afgestraft in Enschede, 4-0. Na een kwartier stond de subtopper uit Enschede destijds al op 3-0. Even leek het in de nationale beker dezelfde kant op te gaan. Dat bleek een misvatting.

Na zes minuten scoorde Bakkal FC Twentes eerste. Na een voorzet van N'Kufo en een kopbalestafette van enkele NEC'ers deed hij dat met het hoofd. In de vorige confrontatie met de Nijmegenaren scoorde de huurling van PSV ook al twee keer.

Defensiever

"We zijn met een andere formatie gestart dan in het vorige duel", zei de Nijmeegse coach Been. "Wat defensiever, we wilden niet weer zo snel op achterstand komen. Toch gebeurde dat, omdat we ons liepen te verstoppen en niet opletten. Zelfs na de gelijkmaker ging het meteen weer mis. We moeten nog veel leren."

Deze keer gaf de formatie van coach Rutten het onstuimige begin geen effectief vervolg. FC Twente bleef oppermachtig, maar creëerde niet veel uitgespeelde mogelijkheden. Een paar aardige pogingen waren er, van Bakkal en Bakircioglu, maar daar bleef het in het eerste deel bij.

Zo kon NEC terugkomen. Twee minuten voor de rust zorgde Holman voor de gelijkmaker, na een fraai door Denneboom ingeleide uitval. In de stromende regen kwam FC Twente toch na twee minuten alweer op voorsprong. Engelaar scoorde met een van richting veranderd schot, 2-1.

Rommelig

De thuisclub slaagde er daarna niet in snel definitief orde op zaken te stellen. In een rommelig vervolg onder steeds slechter wordende omstandigheden behield FC Twente het overwicht, maar tot gevaar leidde het nauwelijks.

Bakircioglu was na een uur dicht bij nummer drie, maar zijn inzet na een kopbal van N'Kufo bleef steken in de modder. In de 78e minuut schoot de Zweed wel fraai raak, op aangeven van Engelaar. Daarmee was het duel beslist.

Rutten was redelijk tevreden: "We gingen uitstekend van start. Daarna sloop er wat concentratieverlies in het elftal, waren we misschien wat hautain. Dat had ik graag willen voorkomen. Toch klaag ik niet. We hebben het prima afgemaakt."