ZURICH/AARLANDERVEEN - De twee georganiseerde toertochten op natuurijs trekken veel schaatsliefhebbers. Ongeveer 2000 mensen hadden vrijdag omstreeks elf uur de ijzers ondergebonden. Het aantal deelnemers dat meeschaatst in de Kop Afsluitdijktocht van 6 kilometer op het IJsselmeer is "boven verwachting", zegt de voorzitter van de plaatselijke ijsvereniging. "Tot nu toe zijn ongeveer zevenhonderd op het ijs", aldus de voorzitter.

Schaatsliefhebbers kunnen nog tot 14.00 uur een startbewijs halen. Het weer op het IJsselmeer is "mooi, zonnig en koud". Momenteel vriest het in Zurich ongeveer 4 graden. Het ijs is redelijk tot goed. "Door de harde wind is het ijs ribbelig geworden en buiten de route is een aantal wakken te vinden." Omdat sommige mensen van de route afwijken is een speciale ijsauto ingezet om verdwaalde schaatsers terug te halen.

In Aarlanderveen loopt het eveneens storm voor de Viermolengangtocht van 25 kilometer. "Mensen komen van heinde en verre", zegt een woordvoerder van de organisatie. "Het ijs is mooi zwart en goed dik. En het vriest 2 graden. Prima omstandigheden."

In Aarlanderveen kan nog tot 15.00 uur een startbewijs worden gekocht.