ROTTERDAM - Feyenoord onderzoekt de mogelijkheid staanplaatsen in stadion De Kuip te laten terugkeren. Een delegatie van de club en het stadion brengt volgende week een oriënterend bezoek aan de stadions van Schalke 04 en Borussia Dortmund. De Duitse clubs hebben staantribunes die voor elke Europese wedstrijd tot zitgelegenheden worden omgebouwd.

De Europese voetbalunie UEFA heeft staantribunes verboden. De KNVB ging in december 2004 akkoord met de herinvoering ervan in de stadions, wel onder strenge voorwaarden.

Om staantribunes weer in te voeren, moet de club toestemming hebben van de lokale driehoek (politie, burgemeester en justitie). Verder moet elke supporter grondig worden gefouilleerd en de KNVB het plan goedkeuren.

Supporters

"Er liggen meerdere redenen aan ten grondslag dat we hier serieus over nadenken", zegt coördinator supporterszaken Ton Strooband in de Feyenoord-krant. "Een deel van de supporters in de vakken X en S staat al tijdens duels, dus er is behoefte aan. De huidige vakken zijn niet uitgerust voor staanplaatsen, wat een onveilige situatie tot gevolg kan hebben en er is soms sprake van overlast. Supporters zijn gedwongen te gaan staan als anderen dat ook doen."

Of er echt staanplaatsen komen, valt nog te bezien. Het plan is in het beginstadium. Als het gebeurt, zullen de staanplaatsen achter het doel komen. Het is nog onduidelijk over hoeveel plaatsen het eventueel gaat. Ook de kosten die met het geregeld ombouwen zijn gemoeid, moeten nog in kaart worden gebracht.