OSAKA - Een betere revanche hadden de Nederlandse volleybalsters zich niet kunnen wensen. Na de twee verloren vijfsetters tegen de Verenigde Staten en Brazilië lieten de vrouwen van bondscoach Avital Selinger uitgerekend tegen aartsrivaal Duitsland zien een wedstrijd in de tiebreak te kunnen afmaken.

Met de 3-2-zege woensdag in de eerste wedstrijd van de tweede ronde hield de ploeg zichzelf in de race voor een goede eindklassering bij het wereldkampioenschap.

Het zag er lange tijd niet naar uit dat de vrouwen van Selinger als winnaars van het veld zouden stappen. Na vier zenuwslopende sets kwam Duitsland in de vijfde set op een voorsprong van 11-5.

De wedstrijd leek gespeeld, maar mede dankzij twee ijzersterke bloks van invalster Mirjam Orsel en de wederopstanding van Chaïne Staelens, goed voor 31 punten, ging Oranje er toch weer in geloven. De vrouwen knokten zich terug en beslisten het duel met 16-14.

Tranen

De vreugde was na afloop groot in het Osaka Municipal Central Gymnasium. Er vloeiden tranen en bondscoach Avital Selinger vloog zijn speelsters om de hals. De bevlogen trainer besefte naderhand dat hij zich nooit eerder zo had laten gaan. "Mijn grootste ontlading ooit als coach. Het is een tijdje geleden dat ik me zo heb gevoeld. Zo'n 3-2 maak je bij een WK ook nooit meer mee. Dit was echt uniek. We zijn absoluut een stap verder dankzij deze overwinning."

Er stond woensdag veel op het spel voor Oranje. Bij verlies hadden de vrouwen een medaille bij het WK definitief kunnen vergeten. Ook het halen van de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht zou heel moeilijk worden. Bovendien trof Nederland met Duitsland de ploeg in vorm. De Duitse formatie maakte in de eerste ronde indruk met onder meer een zege op regerend olympisch kampioen China.

Nerveus

Aan beide ploegen was duidelijk te merken dat er veel op het spel stond. In een nerveuze wedstrijd golfde het niveau op en neer. Goede periodes werden afgewisseld met fases met fouten. Een opgebouwde voorsprong werd telkens weggegeven. "We hebben het onszelf wel onnodig moeilijk gemaakt", vond Selinger.

"We hebben zoveel kansen gehad en ze allemaal verprutst. We hebben het niet slim uitgespeeld. Maar dit hoort bij het onervaren team. Ik kan de speelsters nu alleen maar complimenten geven."

In de eerste set bleef het verschil beperkt tot een paar punten, maar na een stand van 23-23 maakte Duitsland de beslissende twee punten. In het tweede bedrijf leken de Duitsen het initiatief volledig in handen te nemen. De ploeg liep snel uit naar 10-5, maar Nederland trok met vijf punten op rij de stand gelijk. Mede dankzij een prima servicebeurt van Manon Flier, met twee aces, pakte Oranje de set.

Controle

Na dit verlies waren de Duitse vrouwen de controle volledig kwijt. Nederland kwam op een comfortabele voorsprong van 20-15, maar Duitsland bracht de marge terug tot 23-22. Oranje bleef kalm en trok ook de derde set naar zich toe. De vierde set kende opnieuw een rommelig verloop, maar de Duitse vrouwen slaagden er toch in de wedstrijd te verlengen.

Oranje begon nog wel goed, maar na een voorsprong van 3-1 ging het mis en verloor de ploeg van Selinger met 23-25. In een krankzinnig verlopen vijfde set ging de winst uiteindelijk toch naar Oranje.