GRONINGEN - NAC heeft de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi bereikt. De ploeg van Ernie Brandts schakelde dinsdagavond FC Groningen uit: 1-3. Het was pas de tweede thuisnederlaag voor de Groningers in het nieuwe stadion.

Bekijk video

De ploeg van trainer Ron Jans verloor in februari eveneens een bekerwedstrijd, van PSV. De Eindhovenaren wonnen destijds de kwartfinale met 3-2. Sindsdien bleef Groningen in de tot 'groene kathedraal' omgedoopte thuishaven 21 duels ongeslagen.

Druk

NAC kreeg de zege niet cadeau. De mannen van Jans zetten de gasten vanaf de eerste minuut onder druk. Maar NAC, dat in de afgelopen drie seizoenen in elf bekerontmoetingen slechts één keer thuis speelde, liet zich niet intimideren en nam al na negen minuten de leiding.

Solo

Leonardo, die het grootste gevaar vormde voor de thuisploeg, stelde na een knappe solo De Graaf in staat om - tegen de kansenverhouding in - de openingsgoal te maken. Levtsjenko scoorde uit een strafschop de gelijkmaker na een ongelukkige handsbal van Mike Zonneveld. Op slag van rust herstelde Zonneveld de marge, door een vrije trap langs doelman Roorda te knallen: 1-2.

Vlak na de pauze besliste Leonardo de het duel. De Braziliaanse spits werd in de diepte aangespeeld en passeerde met gemak de uitgelopen Roorda: 1-3.

Willem II

Willem II heeft dinsdag de achtste finales van het bekertoernooi bereikt na een zege op Be Quick '28. De Tilburgers blameerden zichzelf één helft lang tegen de amateurvereniging, maar stelden na rust alsnog orde op zaken (2-5).

Anouar Hadouir was met twee treffers de productiefste man bij de bekerfinalist van twee jaar geleden.

Boeve

Op de bank bij tegenstander Be Quick '28 zat een oude bekende van Willem II: Peter Boeve. De oud-Ajacied was een seizoen assistent-trainer van Co Adriaanse bij de Tricolores.

De eerste helft kende een onverwacht scoreverloop. De zaterdaghoofdklasser pakte al na tien minuten brutaal de leiding.

Yves Heskamp schoof de bal na een snelle uitbraak beheerst onder doelman Björn Sengier door. Het antwoord van de eredivisieclub volgde snel, door doelpunten van Iwan Redan en Anouar Hadouir.

Beide aanvallers stonden weer in de basis na langdurig blessureleed. Maar nog voor de rust was wederom Heskamp het eindstation van een prachtige Zwolse aanval (2-2).

Gezichtsverlies

Na de hervatting oogden de Tilburgers een stuk scherper. Doelpunten van Frank van der Struijk, Hadouir en Mohamed Messoudi zorgden ervoor dat de Tricolores geen gezichtsverlies leden. Willem II schaart zich door de overwinning bij de laatste zestien van het bekertoernooi.