RIJSWIJK - Huub Stevens is niet voor niets naar Berlijn verhuisd. Nadat de Limburgse voetbaltrainer bij Schalke 04 al eens de UEFA-beker had gewonnen, deed hij donderdag met Hertha BSC een historische stap voorwaarts in Europa. Voor het eerst in maar liefst 24 jaar gaat Hertha in Europees opzicht na de winter verder.

Door een doelpuntloos gelijkspel bij Fulham in Engeland plaatste Hertha zich voor de achtste finales van de UEFA-beker. De ploeg verloor donderdag wel een speler; verdediger Simunic brak zijn kaak en staat voorlopig buitenspel. De vreugde na het eindsignaal van de Italiaan Collina was er niet minder om.

Duizeligheid van doelman

Stevens viel aan de zijlijn zijn assistenten in de armen, terwijl doelman Gabor Kiraly naar de grond ging. Niet van vreugde over zijn geweldige reddingen, waarmee hij Hertha in de wedstrijd hield, maar van duizeligheid. De Hongaarse sluitpost was twintig minuten voor tijd bij een botsing in een luchtduel knock-out gegaan. Hij voltooide niettemin de wedstrijd, maar moest uiteindelijk wel van het veld worden gedragen met een gekneusd bekken.

Stevens, die achteraf stelde dat zijn doelman niet om een wissel had gevraagd, was dolblij met de prestatie. "Ik heb genoten van ons spel. Een groot compliment voor mijn ploeg." Zijn collega Jean Tigana, die overigens de grieperige Edwin van der Sar moest missen, mopperde vooral over het missen van de kansen door Fulham. "Wij waren duidelijk het betere team en hadden dat moeten uitbuiten." Olympique Lyon, in de eerste ronde van de Champions League nog twee keer de mindere van Ajax, overwintert helemaal niet. De Fransen, als derde geëindigd in de groep, mochten verder in de UEFA-beker, maar stuitten op Denizlispor uit Turkije. Na de 0-0 uit verloor de Franse landskampioen donderdag op eigen veld, 0-1. Ozkan scoorde al in de vijfde minuut.

Anderlecht ook verder

Anderlecht bekert als enige Belgische club verder in het voorjaar van 2003. Thuis speelde de club met 2-2 gelijk tegen Bordeaux, maar uit had Anderlecht al met 0-2 gewonnen. Donderdag kwam de ploeg nog wel met 2-0 voor, maar Bordeaux profiteerde van de verslapte Belgische concentratie en scoorde in de laatste tien minuten twee maal.

Lazio Roma lijdt nederlaag

Lazio Roma kon zich in eigen stadion een nederlaag van 0-1 permitteren tegen Sturm Graz. De Oostenrijkers scoorden vier minuten voor het einde, maar door de thuisnederlaag van twee weken eerder (1-3) was uitschakeling onvermijdelijk.

Auxerre verraste in Frankrijk Betis Sevilla. De thuisploeg won dankzij treffers van Tainio en Lachuer met 2-0. Daarmee wiste Auxerre de nederlaag op Spaanse grond (1-0) uit. Besiktas bereikte als tweede Turkse club (na Denizlispor) de laatste zestien van het toernooi. De 3-1-zege tegen Dinamo Kiev uit de thuiswedstrijd volstond. In Oekraïne bleef het 0-0.