LIVERPOOL - Vitesse is donderdagavond door Liverpool uit Europa gezet. Het was nauwelijks een verrassing. Twee keer met beperkte cijfers (1-0) verliezen van een van de grotere clubs van Engeland kon evenmin een schande worden genoemd.

De Arnhemmers kregen zelfs de mogelijkheid om op Anfield op voorsprong te komen. Maar die kans werd gemist door Peeters, de Belgische spits die bij Vitesse nooit tot wasdom is gekomen. Het deed naderhand vermoeden dat er meer had ingezeten.

Owen

In beide duels was Owen de matchwinner. Het betreft hier een speler van wereldklasse. Bij Vitesse vertrok de afgelopen zomer nagenoeg alles wat naam en faam had. In Liverpool was er daarnaast nog eens een waslijst aan blessures, wat vooral een tekort aan verdedigers tot gevolg had.

Drie ronden deed Vitesse mee in de UEFA-beker en dat waren er meer dan vooraf op was gerekend. Vooral de stunt ruim een maand eerder bij Werder Bremen was indrukwekkend. Coach Snoei sprak wel van een krachtenverslindend avontuur. "Het heeft ongelooflijk veel energie gekost."

Voor en na de internationale duels verspeelden de Arnhemmers een reeks van punten in de eredivisie. Daardoor staat de subtopper van vorig seizoen nu op een uiterst bescheiden twaalfde plaats. Het deed de discussie of er iets schort aan de wedstrijdmentaliteit van vooral de jongere spelers oplaaien.

Wisselvallig

De grote vraag na de uitschakeling was natuurlijk ook wanneer Vitesse terugkeert op het Europese podium. Gezien de huidige klassering en wisselvalligheid van de spelersgroep hoeft daar na dit seizoen niet op worden gerekend. "Niet zo'n ramp", zei technisch manager Jan Streuer. "We mogen weleens een jaartje overslaan."

De talenten zullen zich ongetwijfeld ontwikkelen. In dat opzicht heeft Vitesse voldoende perspectief. De financiële situatie van de club daarentegen blijft ondoorzichtig. Men kan niet uitsluiten dat er na deze competitie weer drie van de betere spelers min of meer gedwongen vertrekken. Dan kon de terugval weleens definitievere vormen gaan aannemen.

Michael Jansen

Hoop voor Vitesse is er ook. Bijvoorbeeld omdat met Michael Jansen zich weer een talent aandiende. De 18-jarige jeugdinternational maakte zijn debuut uitgerekend op Anfield en kreeg als centrale verdediger onder meer te maken met Owen. Men kan zich gemakkelijker omstandigheden voorstellen. Dat hij op de been bleef toonde eens te meer aan dat de opleiding van de Arnhemse club van allure is.

Op de bank had Snoei met Mustapha, Van Beukering, Sone en Rojer vooral aanvallende talenten achter de hand. Sommigen daarvan komen nog geregeld uit bij de A-junioren. Rojer bijvoorbeeld scoorde het afgelopen weekeinde drie keer tegen de jeugd van Ajax. Het geeft tevens de zwakte aan van de club. Aan de andere kant wist Houllier zich louter omringd met reserves die interlands achter hun naam hebben staan.

Verdediging

Vooral achterin heeft Vitesse problemen. De geroutineerde Zeman was in Liverpool te geblesseerd om mee te doen, na ongeveer een half uur viel ook nog eens back Fränkel uit. Dat is allemaal wat veel van het goede, aangezien achterin ook al Knol, Nanu, Rankovic en Bochem ontbraken. Typerend was dat op de bank slechts één voetballer met verdedigend kwaliteiten (Dingsdag) overbleef.

Gezien die handicaps deed Vitesse het zo gek nog niet op Anfield. Buiten het doelpunt van Owen om kreeg Liverpool maar weinig kansen. Opnieuw bleek dat 'the Reds' niet in goede doen zijn. Uit de laatste vijf duels in de Premier League behaalden ze slechts een punt, 0-0 tegen Sunderland. De eerste plaats op de ranglijst hebben ze in eigen land inmiddels moeten prijsgeven.

Snoei

Daarom ook had Snoei Liverpool graag echt op de proef willen stellen. Nu gebeurde dat niet. "In de openingsfase kreeg Peeters dé kans op 1-0", keek de trainer terug. "Die had hij moeten benutten. Er is duidelijk onrust bij Liverpool. Bij een eventuele verkregen voorsprong hadden wij daarvan wellicht kunnen profiteren. De jongens geloofden er ook wel in. Helaas bleek vanavond opnieuw dat scoren voor ons een groot probleem is."