ROTTERDAM - Martin Verkerk en Miriam Oremans hebben zich als eerste geplaatst voor de halve finales van de Tennis Masters in Rotterdam. Verkerk ontdeed zich in zijn tweede partij van Martijn Bok (6-0 6-3). Oremans gunde Kim de Weille slechts twee games, 6-1 6-1. Raemon Sluiter zette donderdag een eerste stap richting de laatste vier. Hij versloeg in zijn openingspartij Boy Wijnmalen met 6-4 6-2.

Verkerk en Oremans verbaasden zichzelf met hun optreden in de Topsporthal op een steenworpafstand van De Kuip. "Ik sta te kijken van het niveau dat ik in deze wedstrijd heb gehaald", sprak Verkerk. "Vooral mijn service liep als een trein. Ik heb het afgelopen jaar nog niet zo goed geserveerd."

Gebrek aan balgevoel

De tennisser uit Alphen aan den Rijn, wiens coach Nick Carr al naar Australië is vertrokken, klaagde woensdag na zijn eerste partij nog over gebrek aan balgevoel. Bovendien was hij na een lange vakantie in de Dominicaanse Republiek nog verre van fit. "Het is een opsteker dat het nu alweer zo lekker gaat. Dat biedt perspectief, want voor mijn gevoel gaat het toernooi nu echt beginnen." In zijn eerste halve eindstrijd op de Masters speelt hij zaterdag tegen de winnaar van de partij tussen Melvyn op der Heijde en Marc Merry.

Ook Oremans had niet verwacht dat ze zich zo eenvoudig bij de laatste vier zou scharen. De Brabantse, die voor de laatste keer meedoet aan het nationale toernooi, kwam tegen De Weille niet in de problemen. "Ik heb in het verleden vaak met Kim getraind bij Amstelpark. Ik rekende daarom op meer tegenstand. Dit is een lekkere meevaller.'"

De Berlicumse, die officieel haar professionele loopbaan na dertien jaar heeft beëindigd, moet het nu opnemen tegen Mariëlle Hoogland. De speelster van Jong Oranje haalde ten koste van Jolanda Mens, vorig jaar nog halvefinaliste, de laatste vier. De partij is vooral voor Hoogland een uitdaging. Ze maakte in juli deel uit van het Fed Cup-team en trok toen veel op met Oremans. De nummer 287 van de wereld hoopt volgend jaar opnieuw een plaats in de selectie van captain Tjerk Bogtstra af te dwingen. "Ik ben dit seizoen een beetje stil blijven staan. Ik probeer nu mijn speltype aan te passen en hoop daarmee de volgende stap te kunnen maken."

Mooi tussendoortje voor Sluiter

Publiekstrekker Sluiter beschouwt de Masters vooral als 'mooi tussendoortje' op weg naar de Australian Open. Vrijdag staat voor zijn tweede partij nog een zware conditietraining op het programma. "Dat het in mijn eigen stadje is, was een belangrijke overweging om toch mee te doen. Ik zal er ook absoluut het beste van proberen te maken en zal proberen die meerwaarde te leveren. Het begin was in ieder geval goed."

Sluiter testte in de half bezette Topsporthal voor het eerst de baan waarop het Nederlandse Daviscupteam in februari in Arnhem zal aantreden tegen Zwitserland. "De baan moet absoluut sneller", concludeerde de Rotterdammer.