RIESA - De Duitse organisatie wil wel doen geloven dat het EK kortebaan in Riesa het beste van het beste biedt op zwemgebied, de werkelijkheid is anders. Veel bekende namen, onder wie die van Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Franziska van Almsick, ontbreken.

De prestaties op de openingsdag hielden dan ook niet over. Het wereldrecord van de Duitse estafetteploeg op de 4x50 wissel (1.34,72) en de Europese toptijd van Jana Klotsjkova op de 200 wissel (2.08,28) leidden de aandacht voor dat gemis aan veel favorieten niet helemaal af.

Nederlandse delegatie niet in de prijzen

De Nederlandse delegatie viel donderdag, zonder zijn boegbeelden, niet in de prijzen. Dat was ook niet verwacht. Wel gehoopt. Johan Kenkhuis is na een kwakkelzomer in de ijzige winter immers helemaal terug. Hij heeft het plezier in zwemmen terug en heeft definitief gekozen voor de sprint. De 200 vrij, waarop hij als junior ook uitblonk, is van het programma gehaald.

Het Twentse lid van de professionele Amsterdamse ploeg TZA landde op de 50 vrij - Kenkhuis is nationaal recordhouder met 21,47 en niet VDH - net naast het erepodium. Hij tikte in de finale na 21,85 seconden aan. Dat viel tegen. Wat er precies misging kon hij niet een-twee-drie zeggen. "Misschien was de voorbereidingstijd van drie maanden toch iets te kort."

In de halve eindstrijd was Kenkhuis iets sneller (21,80) maar ook die tijd was niet genoeg geweest voor een medaille. Het goud was voor de Zweedse titelverdediger Stefan Nystrand met 21,55. Mark Veens werd in de halve finale uitgeschakeld. De PSV'er kwam beroerd los van het startblok en werd met 22,36 (22,21 in serie) slechts tiende.

De verrichtingen van Marleen Veldhuis en Chantal Groot op de 100 vrij wekten verwachtingen. Beiden haalden gemakkelijk de finale. Veldhuis, een gewezen waterpoloster die zwemtechnisch met reuzenstappen vooruit gaat, kwalificeerde zich met 54,23 zelfs als tweede, vlak achter de Britse Alison Sheppard.

De Bornse verbeterde haar pr voor de tweede keer dit jaar met bijna een tel en steeg op de Nederlandse ranglijst aller tijden met stip naar de derde plaats achter De Bruijn (52,65) en Marianne Muis. Groot dook ondanks een slechte start met 54,46 opnieuw duidelijk onder de 55 seconden. In de series deed ze dat voor het eerst.

Stev Theloke, Jens Kruppa, Thomas Rupprath en Carsten Dehmlow amuseerden hun fans op de 4x50 wissel met een nieuwe titel en een zuinige verbetering van hun wereldrecord van een jaar geleden in Antwerpen. Ze haalden er zeshonderdste af: 1.34,72.

Mannenploeg niet naar finale

De Nederlandse mannenploeg slaagde er niet in door te dringen tot de finale. Het viertal Bastiaan Tamminga (rug 25,26), Thijs van Valkengoed (school 28,44), Ewout Holst (vlinder 23,76) en Gijs Damen (vrij 21,75!) kwam tot 1.39,21 (9e). Vooral de splittijd van Van Valkengoed, eigenlijk alleen echt goed op de 200 school, was internationaal onder de maat. Het Nederlandse record, zonder overnamevoordeel, staat sinds jaar en dag met 27,40 op naam van Ron Dekker.

Jana Klotsjkova scherpte het Europees record van de Slowaakse veterane Martina Moravcova op de 200 wissel met bijna drietiende aan. De Oekraïnse won goud in 2.08,28. Bij de mannen ging de Europese titel op dit nummer naar de onverwoestbare Jani Sievinen. De Fin won in een tijd van 1.55,47, minder dan een seconde boven zijn bijna negen jaar oude wereldrecord, dat hij deelt met de Hongaar Attila Czene.

Orn Arnarson won de 200 rug. De IJslander was na precies 1.54 klaar. Om beter te worden zocht hij vorig jaar contact met Jacco Verhaeren in Eindhoven om daar trainingsmaatje te worden van Klaas Erik Zwering. Emiliano Brembilla was de beste op de 400 vrij in een goede 3.40,60. De Zuid-Afrikaanse Sarah Poewe, wier vader uit Kiel stamt, debuteerde voor Duitsland met zilver op de 50 school. Haar 30,90 was meteen een nationaal Duits record en maar eenhonderdste langzamer dan de Zweedse winnares Emma Igelström.