ZEIST - Nieuwe regelgeving of een gedragscode bij geblesseerde voetballers op het veld vindt de KNVB niet nodig. Volgens de voetbalbond bieden de huidige reglementen voldoende houvast om op een juiste en sportieve wijze met dergelijke situaties om te gaan.

De KNVB stuurde maandag op eigen initiatief enkele relevante richtlijnen rond. Dat deed de bond naar aanleiding van alle commotie bij de wedstrijd zondag in De Kuip tussen Feyenoord en Vitesse (2-1). Daarbij deden zich de nodige incidenten voor, die in het stadion grote beroering veroorzaakten.

Ook na afloop lieten de trainers Erwin Koeman (Feyenoord) en Aad de Mos (Vitesse) zich verleiden tot een brede discussie over het onderwerp. Beide coaches bleken een voorstander van het "altijd" uittrappen van de bal bij geblesseerde spelers op het veld, al dan niet van de eigen ploeg.

De Mos voegde daar wel aan toe, dat een dergelijke gedragscode internationaal waarschijnlijk niet haalbaar zou zijn.

Scheidsrechter

De KNVB benadrukte maandag dat de voetbalbond de internationaal toegepaste richtlijnen hanteert. "Dit betekent dat een scheidsrechter de wedstrijd alleen dient te onderbreken indien hij constateert dat er sprake is van een zichtbaar ernstige blessure, zoals bijvoorbeeld een hoofdwond of een beenwond waarbij bloed zichtbaar is."

De KNVB vervolgt: "In andere gevallen dient het spel in principe niet te worden onderbroken en wordt het aan de sportiviteit van de spelers overgelaten om de bal buiten het veld te spelen. De reden van deze internationale richtlijn is om te voorkomen dat spelers blessures voorwenden op het moment dat de tegenpartij een veelbelovende aanval opzet."

Lazovic

De gelijkmaker van Vitesse na een uur leidde zondag tot het meeste rumoer in De Kuip. Danko Lazovic (ex-Feyenoord) plaatste een doeltreffende demarrage terwijl Serginho Greene van de thuisclub geblesseerd op de grond lag.

Arbiter Eric Braamhaar liet echter doorspelen, omdat hij geen overtreding zag in de manier waarop de Feyenoorder door een tegenstander tegen de grond werd gewerkt. Ook constateerde de scheidsrechter, terecht naar later bleek, dat het bij Greene niet om een ernstige blessure ging.

Blessure

Kort daarna legde Braamhaar het duel wel stil voor een blessurebehandeling bij invaller Fred Benson van Vitesse, terwijl Feyenoord in balbezit was. Spelers, trainers en supporters van de thuisclub reageerden daarop woedend en vol onbegrip. De blessure van Benson rechtvaardigde evenwel de arbitrale ingreep. Met een diepe vleeswond moest De Mos zijn onfortuinlijke invaller vervangen.

Straffen

"We kunnen geen straffen invoeren voor ploegen die de bal niet over de lijn tikken bij vermeende blessuregevallen", liet een KNVB-woordvoerder weten. "Dat kunnen we de openbaar aanklager niet aandoen. Dat is onbegonnen werk. De spelers moeten die sportiviteit, indien nodig, zelf kunnen opbrengen."

Eerder in het seizoen veroorzaakte een doelpunt van PSV in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (0-2) om vergelijkbare redenen eveneens veel consternatie. Vlak voordat de Eindhovense ploeg de score opende, brak doelman Stefan Postma bij het uitlopen zijn kuit- en scheenbeen.

Terwijl hij kermend van de pijn tevergeefs aan arbiter Roelof Luinge vroeg om het spel te onderbreken, scoorde PSV. De scheidsrechter keurde het doelpunt goed, omdat er volgens hem geen sprake was van een overtreding op Postma en omdat hij aanvankelijk geen weet had van de ernst van diens blessure.