AMSTERDAM - In een buitenwijk van Parijs is maandag de rechtszaak rond het dopingschandaal bij de Franse wielerploeg Cofidis van start gegaan. Zeven voormalige wielrenners, een monteur, een farmaceut en een verzorger van Cofidis staan terecht voor 'het handelen in en het toedienen van verboden middelen'. Onder meer voormalig wereldkampioen tijdrijden David Millar moet voor het gerecht verschijnen.

Het dopingschandaal bij Cofidis kwam bijna drie jaar geleden aan het licht. In januari 2004 trof de Franse politie op een vliegveld in Parijs zeven ampullen met het verboden middel Epo aan bij de renner Marek Rutkiewicz.

Justitie was Rutkiewicz op het spoor gekomen, nadat het een telefoongesprek had onderschept tussen de Poolse verzorger Boguslaw Madejak en twee renners over een dopingtransport.

Inval

Na een bekentenis van Rutkiewicz besloot de politie een inval te doen bij het hoofdkwartier van Cofidis. Hierbij werden baanrenner Robert Sassone en verzorger Madejak aangehouden. De ware omvang van het schandaal kwam echter aan het licht toen Philippe Gaumont dopinggebruik opbiechtte.

De oud-winnaar van Gent-Wevelgem noemde daarbij ook namen van collega-renners, onder wie Millar. Cofidis werd daarna in staat van beschuldiging gesteld wegens structureel dopinggebruik.

Tijdrijden

Millar raakte in 2003 zijn wereldtitel bij het tijdrijden al kwijt en werd voor twee jaar geschorst. Dit jaar keerde de Brit bij de Spaans-Zwitserse ploeg Saunier Duval terug in het peloton. In augustus won hij de veertiende etappe in de Ronde van Spanje, een tijdrit over 33 kilometer.

De andere oud-renners van Cofidis die deze week terecht staan zijn de Fransen Robert Sassone en Médéric Clain, de Pool Daniel Majewski en de Italiaan Massimiliano Lelli. De rechtszaak zal waarschijnlijk een week in beslag nemen. De verdachten kunnen voor maximaal vijf jaar achter de tralies verdwijnen.