OSAKA - Avital Selinger heeft in de aanloop naar de tweede ronde van het wereldkampioenschap de Duitse volleybalsters als voorbeeld gesteld. Duitsland groeide in de eerste groepsfase uit tot een van de verrassingen van het toernooi door onder meer regerend olympisch kampioen China te verslaan.

"Zij hebben het tegen een topteam wel afgemaakt. Dat moeten wij nu ook doen", aldus de bondscoach, die maandag met de Nederlandse ploeg van Kobe naar de nieuwe speellocatie Osaka reisde.

Duitsland is woensdag (6.00 uur Nederlandse tijd) de eerste opponent van Nederland in de tweede fase. Beide ploegen zijn al jaren aan elkaar gewaagd en stonden regelmatig tegenover elkaar in grote toernooien. Bij het EK in 2003 verloor Oranje nipt de strijd om de bronzen plek.

De afgelopen twee seizoenen waren de vrouwen van Selinger in officiële wedstrijden te sterk voor Duitsland. Maar door de aanstelling van de Italiaanse coach Giovanni Guidetti in mei is er veel veranderd.

De voormalige assistent-trainer van de vrouwenploeg van Italië schroefde de trainingsarbeid op tot zeven uur per dag en haalde met Tanja Hart, Christina Benecke en de in Japan door een blessure ontbrekende Sylvia Roll drie ervaren internationals terug bij de ploeg.

Selinger: "Ze zijn ongelooflijk in vorm, heel knap. Vorig jaar was echt een debacle, maar ze gaan hier van het ene naar het andere hoogtepunt. Wij zullen daar woensdag wat tegenover moeten stellen."

Grand Prix

Dit jaar speelden beide teams al drie keer tegen elkaar. De Duitse vrouwen wonnen die duels. Maar in de eerste twee vriendschappelijke confrontaties in mei kon Selinger nog niet beschikken over Ingrid Visser en Riëtte Fledderus. Bij het vierlandentoernooi in augustus in Frankrijk stuurde hij tegen Duitsland zijn tweede team het veld in. Hij wilde toen geen open kaart spelen richting Bulgarije.

De Bulgaarse vrouwen waren eveneens actief bij het Franse toernooi en golden als belangrijke concurrent voor Oranje bij de kwalificatie van de Grand Prix.

Selinger: "We hebben dit jaar nog niet met de vaste basis tegen Duitsland gespeeld. Wie weet kunnen we daar nu profijt van hebben."