ASSEN - Schaatsploeg TVM is als grote winnaar uit de Nederlandse afstandskampioenschappen gekomen. De formatie van coach Gerard Kemkers won op ijsbaan De Smelt zes van de tien titels. Daarnaast nam de ploeg 14 van de 30 medailles mee naar huis.

Het waren vooral de supertalenten Ireen Wüst en Sven Kramer die het grootste gedeelte van de oogst voor hun rekening namen. Wüst werd kampioene op de 1000 en 1500 meter en pakte zilver op de drie kilometer.

Kramer werd tot nationaal kampioen gekroond op de 1500, 5000 en 10.000 meter. De zesde titel werd op de drie kilometer door Renate Groenewold veiliggesteld.

Sprint

"Deze NK verliepen zoals we hadden gewenst", erkende Kemkers. "Maar je mag nooit helemaal tevreden zijn. Bij de mannen hadden we 't op de sprint nog iets beter willen doen."

Op de korte nummers konden Erben Wennemars en Beorn Nijenhuis de hoge verwachtingen niet waarmaken. Zo kwalificeerde Wennemars zich op de 500, 1000 en 1500 meter weliswaar voor de WB-wedstrijden, maar kreeg hij maar één medaille omgehangen.

Internationaal

Op de lange afstanden was de dominantie van de groene schaatspakken beduidend groter. Niemand bleek opgewassen tegen de scherpe tijden van Kramer, Verheijen, Wüst en Groenewold. Die overmacht baarde Kemkers eerder zorgen dan vreugde: "Helaas is het gat met de rest erg groot", merkte de TVM-trainer. "Kijken hoe we er internationaal voor staan."

Thialf

Sven Kramer kan in elk geval met veel zelfvertrouwen aan de eerste World Cup-wedstrijd, volgende week in Thialf, beginnen. Met drie gouden plakken in zijn rugzak kijkt hij uit naar de confrontatie met Chad Hedrick: "Kom maar op", sprak de inwoner van Oudeschoot, wiens prestaties typerend waren voor TVM-formatie.

"De hele ploeg is op dit moment goed. Dat zie je in de resultaten. We hebben deze zomer hard gewerkt. Het is mooi dat je dat meteen terugziet."