ALMELO - Met een voorsprong van twee punten begint Ajax zondag aan de competitietopper tegen PSV. De Amsterdammers benaderden op het kunstgras van Heracles niet het niveau van de laatste weken maar voorkwamen, ondanks een rode kaart van John Heitinga, vlak na rust wel dat ze onnodig puntenverlies leden: 0-3.

Bekijk video

Kenneth Perez benadrukte met twee treffers waarom hij niet op de bank wil zitten. Sneijder tekende voor het derde doelpunt van de koploper die zondag in de ArenA voor de tweede keer dit seizoen op de weegschaal gaat. De bekerwinnaar werd in de voorronde van de Champions nog te licht bevonden door de noeste werkers van FC Kopenhagen. Ajax mag tegen het gelouterde PSV bewijzen dat het inmiddels wel degelijk met de Europese subtop mee kan.

Bij Ajax kijken ze al weken uit naar de ontmoeting met de heersend kampioen uit Eindhoven. De selectie heeft sinds de ongelukkige nederlaag tegen FC Kopenhagen aan kracht, kwaliteit en vertrouwen gewonnen.

Ajax ruikt weer een beetje naar Ajax. De ploeg speelt verzorgd en aanvallend voetbal. De bekerwinnaar zet de tegenstander bij voorkeur al op de eigen helft vast. Het verschil tussen de laatste verdediger en doelman Maarten Stekelenburg bedraagt vaak vijftig meter.

Onduidelijk is of Ajax zich een dergelijke speelstijl ook tegen PSV kan veroorloven. Spitsen als Jefferson Farfan en Arouna Koné hebben ook in Europese uitwedstrijden al aangetoond dat ze niet veel kansen nodig hebben voor een doelpunt. PSV beschikt bovendien over handvol middenvelders die de twee spitsen uitstekend kunnen bedienen.

Stam

Als er geen rare dingen gebeuren, kan trainer Henk ten Cate van Ajax tegen PSV gewoon weer een beroep op Jaap Stam doen. De stoere verdediger is zeker tegen een club van het kaliber van PSV onmisbaar in de Amsterdamse defensie. Aanvoerder Stam mocht daarom de uitwedstrijd bij Heracles aan zich voorbij laten gaan. "Ik weet natuurlijk ook dat hij zich geen gele kaart meer kan permitteren", legde Ten Cate uit. "Maar het gaat me meer om zijn knieën. Jaap is niet gebouwd voor kunstgras."

Bij Heracles hebben ze nog steeds geen spijt dat ze op uitnodiging van de FIFA het gras voor een kunstmatige ondergrond hebben verruild. Op de eerste plaats kan de club uit Almelo het financiële extraatje goed gebruiken. Nog veel belangrijker is dat Heracles een groot thuisvoordeel heeft.

De formatie begon de wedstrijd tegen Ajax met de wetenschap dat het sinds 26 februari geen wedstrijd voor eigen publiek had verloren. Uitgerekend Ajax was destijds dankzij twee doelpunten in de laatste tien minuten te sterk (1-3). Heracles presteert op het echte gras van de andere zeventien eredivisieclubs beduidend slechter.

Minder wendbaar

Ook de technisch goed geschoolde spelers van Ajax konden niet camoufleren dat ze weinig op kunstgras voetballen. De bal rolde in Almelo net iets anders. Sommige spelers waren ook minder wendbaar.

Ajax kwam op voorsprong na een knappe actie van Kenneth Perez. De Deense gelegenheidsaanvoerder schoot op aangeven van Wesley Sneijder raak: 0-1.

Ajax verloor even de controle over de wedstrijd toen scheidsrechter Bjorn Kuipers een tackle van John Heitinga op Diego Biseswar in de 51e minuut met de rode kaart beoordeelde. De rechtsback mist daardoor de topper tegen PSV. Ajax ontsnapte in de daaropvolgende hectische minuten aan de gelijkmaker. Biseswar en Bjorn Daelemans misten in kansrijke positie.

Ogararu

Ten Cate haalde Tom de Mul en Klaas-Huntelaar naar de kant en bracht George Ogararu. De oefenmeester herstelde met beide wissels het evenwicht in zijn ploeg. Scheidsrechter Kuipers was kennelijk nog niet vergeten dat hij Heitinga naar de kleedkamer had gestuurd.

Hij gaf in de 82e minuut makkelijk een strafschop toen Boakye en Rob Maas de bijna doorgebroken Sneijder vloerden. Perez maakte vanaf elf meter geen fout: 0-2. Sneijder bepaalde even later de eindstand: 0-3.

Aanvechten

Ajax heeft goede hoop dat het zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV toch over John Heitinga kan beschikken. De rechtsback kreeg de rode kaart. "Maar dat was niet terecht", stelde trainer Henk ten Cate van Ajax.

John Heitinga raakte in de 51e minuut tegenstander Diego Biseswar van achteren. "Hij was misschien iets te laat", vond Ten Cate. "Maar het was zeker geen rode kaart. We gaan die kaart aanvechten. Dat lijkt me logisch. Dit willen we niet zo maar over onze kant laten gaan."