HEERENVEEN - SC Heerenveen had zondagmiddag weinig moeite met hekkensluiter Sparta: 2-0. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek overtuigde niet, maar hoefde dat ook niet. Twente kreeg met 0-0 te weinig bij FC Utrecht.

Lasse Nilsson scoorde voor de rust. Afonso Alves, die afgelopen vrijdag nog ziek op bed lag, scoorde in de tweede helft. Sparta speelde evenals vorige week tegen Willem II (1-0 winst) geen goede wedstrijd.

De Rotterdammers stonden nu echter met lege handen.

Twente

FC Utrecht en FC Twente konden zondag niet tot scoren komen in de Utrechtse Galgenwaard (0-0). Weliswaar waren de Tukkers na rust beter en verdienden zij ook de zege, maar ondanks enkele kansen bleef het matige duel zonder treffers.

In de onooglijke eerste helft kwamen beide ploegen tot geen enkele kans. De angst voor verlies was groter dan de wil om te winnen. Zowel FC Utrecht als FC Twente speelde op zeker, zonder enig risico en met ontstellend veel balverlies. Bovendien won het fysieke aspect het veruit van het technische.

Ook daarom konden beide ploegen niet tot het vijandelijke strafschopgebied doordringen. De lankmoedig leidende Belg Vervecken trad bovendien nauwelijks op tegen de soms forse overtredingen.

Zo ook na een half uur, toen Otman Bakkal op doorbreken stond, maar in het strafschopgebied werd vastgegrepen door Jean-Paul de Jong, waardoor hij slechts tot een slappe inzet kon komen. Evenals Blaise N'Kufo, die zwaar gehinderd slechts een zwak schuivertje kon afvuren op doelman Michel Vorm.

Clubrecord

FC Utrecht daarentegen kwam niet eens in de buurt van FC Twente-doelman Sander Boschker, die in zijn 423ste eredivisiewedstrijd, waarmee hij het clubrecord van de legendarische Epi Drost evenaarde, niet één keer in actie hoefde te komen.

De tweede helft werd gedomineerd door FC Twente, dat op basis van het aantal kansen de overwinning verdiende. N'Kufo was dichtbij de openingstreffer, toen hij een voorzet van Luke Wilkshire net naast schoot. Even later noopte Bakkal op aangeven van Kennedy Bakircioglu de Utrechtse doelman Vorm tot een moeizame redding.

Ook Jeroen Heubach, Sharbel Touma en Orlando Engelaar kregen nog een kans op de zege, maar zij faalden in de afwerking.