ASSEN - De huldiging van de 1000 meter werd zaterdag zonder Marianne Timmer gehouden. De olympisch kampioene, die in de laatste rit schaatste, was zich nog in de kleedkamer aan het opfrissen toen de ceremonie begon. Timmer haastte zich naar het podium, maar werd vervolgens tegengehouden door een suppoost.

Daarom stonden slechts twee vrouwen (Wüst en Gerritsen) op het ereschavot. Volgens de wedstrijdleiding had Timmer zes minuten de tijd om zich klaar te maken voor de ceremonie. Toen de DSB-rijdster zich na een kwartier nog steeds niet had gemeld, begon de organisatie toch met de prijsuitreiking. Op dat moment spoedde Timmer zich naar het binnenterrein, maar dat was vergeefse moeite.

Bitch

Volgens coach Floor van Leeuwen wilde haar pupil - nadat ze op adem was gekomen - zich slechts even warm aankleden en haar schaatsen uitdoen. "Maar ik merk dat de feiten worden verdraaid. Het wordt nu zo gebracht dat het publiek denkt dat 'die bitch van een Timmer' geen interesse had in de prijsuitreiking. En daar baal ik van. Die suppoost wilde gewoon die doorgang niet openen. Zo kinderachtig."

De jury was niet onder de indruk van de uitspraken van de coach. "Tijd is tijd", luidde het commentaar. "We hebben aan iedereen gevraagd om binnen 6 minuten klaar te staan. Dat is iets anders dan 16 minuten."

Timmer zelf reageerde laconiek op alle ophef: "Welke conclusie ik uit deze 1000 meter trek? Nou, dat ik na de finish meteen op de rem moet staan, zodat ik direct naar de huldiging kan gaan. Tja,het is bizar. Vreemd dat ze niet even op mij kunnen wachten. Mag ik na die race even uitrusten?"

Mannen

De huldiging bij de mannen ging om dezelfde reden helemaal niet door. Toen de top drie van de kilometer zich na zes minuten niet had gemeld, annuleerde de jury de ceremonie.