KOBE - De Nederlandse volleybalsters hebben zich zondag geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap in Japan. De vrouwen van bondscoach Avital Selinger versloegen in het laatste groepsduel Kazachstan met 3-2 (25-18 27-29 25-18 22-25 15-13) en eindigden hiermee als derde in de poule.

De eerste vier landen kwalificeerden zich voor de volgende fase in Osaka. Duitsland is daarin woensdag de eerste opponent van Oranje.

Nederland begon goed tegen Kazachstan, maar na de winst in de eerste set, namen de Oost-Europese vrouwen in het tweede bedrijf het initiatief over. Oranje kwam nog wel terug en kreeg een setpunt op 24-23, maar benutte dit niet. Kazachstan pakte de set met 29-27.

In de derde doorgang zette Manon Flier Nederland weer op het goede spoor. Dankzij drie aces van de aanvalster bouwde het team van Selinger een ruime marge op en gaf deze niet meer uit handen.

Oranje slaagde er daarna echter niet in het duel te beslissen. Kazachstan sleepte er met 25-22 een vijfde set uit, maar Nederland maakte het daarin toch af.

Even kwijt

Riëtte Fledderus had geen verklaring voor de mindere fase van Oranje in het laatste groepsduel. Na een goede start zakte Nederland weg en won het de wedstrijd uiteindelijk pas in de vijfde set. "We waren het even kwijt. Ik weet niet hoe het kwam. Maar we moesten winnen en dat hebben we gedaan. Deze ronde is nu afgesloten. We kunnen nu verder kijken."

Fledderus ziet nog voldoende kans voor Oranje om het toernooi op een goede positie af te sluiten. "We moeten het dag per dag bekijken. Er kan zoveel gebeuren en het kan allemaal nog door elkaar worden gegooid."