GRONINGEN - Luis Suarez won zaterdagavond twee punten voor FC Groningen. De 19-jarige Uruguayaan bepaalde de eindstand in de subtopper tegen Roda JC vlak voor tijd op 2-1. De ploeg van Ron Jans is daarmee al eenentwintig wedstrijden ongeslagen in de eigen Euroborg.

Groningen kreeg met Roda een geduchte concurrent op bezoek. Jans kon nog steeds niet beschikken over Paul Matthijs en Koen van de Laak. Mark-Jan Fledderus bleef vanwege een lichte liesblessure buiten de selectie. Roda-trainer Huub Stevens miste Olav Rompelberg en Kevin van Dessel.

Stevens verwachtte in Groningen een nadrukkelijk aanvallende thuisploeg en liet zijn rappe spits Sekou Cissé op de bank. Na een half uur kreeg Groningen pas de geest en voetbalde het zoals het in het eigen stadion vaker doet. Vijf sprankelende minuten leverden schoten op van Bruno Silva, Luis Suarez en een kopbal van Erik Nevland, maar geen doelpunten.

Nevland had één minuut voor de rust Groningen op voorsprong moeten zetten. Surez dolde Boldizsar Bodor en zette zijn ploegmaat voor een leeg doel. De Noorse spits - die volgens zijn trainer de laatste wedstrijden hard werkt, maar uit vorm is - werkte de bal via de grond over het doel.

Aanval

In de tweede helft deed de club uit Kerkrade er een schepje bovenop en ging het gedurfd in de aanval. Na een klein kwartier werd de scoringsdrang van Roda beloond. Adil Ramzi speelde van de achterlijn Davy de Fauw aan die Roorda verraste: 0-1.

Groningen ging geschrokken op zoek naar een tegentreffer, maar Roda bleef goed in de wedstrijd. Een slimme pass van Mathias Florén op Suarez leidde halverwege de verdiende gelijkmaker op. Nevland tikte van dichtbij binnen.

Met het thuispubliek op de banken maakte Groningen jacht op de zege, die er niet leek te komen. Glen Salmon was met een kopbal al dichtbij, maar vond Kujovic nog op zijn weg. Suarez was vlak voor tijd het goudhaantje. Hij was Bodor te snel af, kapte Pa Modou Kah uit en schoot de overwinning binnen.