EINDHOVEN - Ook NAC Breda is er zaterdagavond niet in geslaagd de goede reeks van PSV te doorbreken. De Bredase club probeerde in Eindhoven vanuit een hechte defensie voor een stuntje te zorgen, maar stond al bij rust met 2-0 achter. Daarmee was het duel gespeeld, al liep PSV in de slotfase nog uit naar 3-0.

Voor modale clubs in de eredivisie is er eigenlijk weinig te halen tegen PSV. Het kwaliteitsverschil tussen de spelers van bijvoorbeeld NAC en PSV is simpelweg te groot. Trainer Ronald Koeman heeft in Eindhoven de laatste weken een elftal op de been gebracht dat zelden of nooit uit balans raakt. Tegen NAC bleef een openingsdoelpunt een half uurtje uit, maar dat verontrustte PSV geen moment.

Champions League

PSV wekte ook niet de indruk oververmoeid te zijn van de midweekse exercitie tegen het Turkse Galatasaray. De Brabanders wonnen in de Champions League met 2-0 van de kampioen van Turkije en verzamelden daarmee voldoende punten ook na het winterreces nog op het hoogste Europese podium actief te zijn.

Op duels tegen mindere tegenstander in eigen stadion kan dit seizoen inmiddels een carbonblad worden gelegd. PSV valt gecontroleerd aan, wacht op de mogelijkheden die het altijd krijgt en heeft in Arouna Koné en Jefferson Farfan twee zeer doeltreffende spitsen.

NAC wilde in Eindhoven de hegemonie van de thuisclub doorbreken door te spelen op de manier die al vaker succesvol is gebleken in uitwedstrijden. De club van oud-PSV'er Ernie Brandts - zaterdag voor het eerst als coach in het Philips-stadion actief - speelt in wedstrijden buiten Breda graag afwachtend. Met de spitsen Anouar Diba en Leonardo heeft het elftal twee snelle spitsen, die graag op de counter spelen.

Aanval

PSV slaagde er echter diverse keren in om verdedigende linies van NAC te doorbreken. In de achttiende minuut leek zo'n PSV-aanval voor het eerst succesvol. Farfan kon op een voorzet van Michael Reiziger vrij inkoppen, maar zag doelman Arno van Zwam - die speelde omdat Edwin Zoetebier geblesseerd was - prachtig redden. Ook de rebound van Ibrahim Afellay ranselde hij op miraculeuze wijze uit de doelmond.

Die twee reddingen waren direct de belangrijkste momenten van de 37-jarige doelman. Niet veel later ging hij in de fout op een houdbaar schot van Farfan en stond PSV met 1-0 voor. Vlak voor de pauze kopte Phillip Cocu zijn ploeg naar 2-0. Hij werd door de defensie van NAC over het hoofd gezien bij een corner. De routinier naderde met die goal de mijlpaal van 50 doelpunten. Zijn goal tegen NAC was zijn 49e in dienst van PSV.

Na de pauze hoefde PSV weinig moeite te doen om de voorsprong vast te houden. De thuisclub liet NAC aanvallen en kwam nooit serieus in de problemen.

Farfan

Koeman nam ook geen risico's met zijn spelers. Hij haalde Cocu, Afellay en Koné naar de kant zodat ook de reservespelers speelminuten kregen. Farfan bracht met zijn tweede goal van de avond de eindstand nog op 3-0 waardoor PSV eenvoudig drie punten toevoegde aan het seizoenstotaal. Volgende week volgt een échte krachtmeting als de landskampioen op bezoek moet bij koploper Ajax.