KOBE - De opluchting was zaterdag van de gezichten van de Nederlandse volleybalsters af te lezen. Na de twee pijnlijke nederlagen tegen de Verenigde Staten en Brazilië konden de vrouwen na het duel met Puerto Rico eindelijk weer eens als winnaars (30-28 25-17 25-18) van het veld van de Green Arena in Kobe stappen.

"Na al de teleurstelling van de afgelopen dagen hadden we dit even nodig", analyseerde bondscoach Avital Selinger. Met winst op Puerto Rico plaatste Oranje zich zo goed als zeker voor de volgende fase van het toernooi komende week in Osaka. Zondag is Kazachstan de laatste tegenstander in de groep.

Fouten

De wetenschap dat Nederland moest winnen om de plek in de tweede ronde in eigen hand te houden, had in de eerste set wel een verlammende werking op de vrouwen van Selinger. Er werden veel onnodige en onbegrijpelijke fouten gemaakt. De doorgaans rustige Selinger wond zich aan de kant voortdurend op.

In de slotfase van de set slaagde Nederland er toch in zich te herpakken. Nadat een setpunt van Puerto Rico bij de stand van 26-27 was weggewerkt, besliste Oranje de set met 30-28.

Spanning

"De spanning was enorm", verklaarde Selinger de slechte start. "Fysiek en mentaal moet je sterk zijn om daar mee om te kunnen gaan. De ploeg moet dat door ervaring leren. Hoe meer je om iets geeft, hoe meer je met spanning te maken krijgt. Ook deze meiden willen zo graag. Soms lukt het dan niet om goed te functioneren. Die setwinst werkte daarom ook bevrijdend. Toen we die in onze zak hadden, was er niets meer aan de hand."

Chaïne Staelens had zaterdag als een van de weinige geen last van de spanning. De 25-jarige aanvalster had zich na jaren van knieproblemen veel voorgesteld van het WK, maar de voormalige Belgische moest in het duel met Puerto Rico voor de tweede keer op rij haar basisplaats afstaan aan Alice Blom. Halverwege de eerste set haalde Selinger haar naar de kant.

"Ik speelde als een krant", bekende Staelens. "Ik heb er geen verklaring voor, want ik voel me fitter dan ooit en heb de hele zomer geweldig staan spelen. Het komt er hier nog niet uit. Aan de spanning lag het zeker niet, want daar heb ik hier nog geen last van gehad. Ik had heel veel vertrouwen in het team en was overtuigd dat het hier allemaal zou gaan lukken. Misschien heb ik te veel geloof in eigen kunnen gekregen. Gelukkig hebben we nu gewonnen, dat is het belangrijkste. Ik speel liever geen punt meer als wij de rest van de wedstrijden winnen." Staelens hoopt de komende dagen haar vorm toch nog te hervinden.

Nederland wacht komende week in de tweede ronde in Osaka zware confrontaties met onder meer China en Rusland. "Het toernooi is nog lang, morgen is weer een nieuwe dag. Ik geloof er nog steeds in dat we de final four kunnen halen. We hebben al eens van Rusland gewonnen, dus waarom hier dan ook niet."