ASSEN - Schaatser Sven Kramer is vrijdagavond in Assen Nederlands kampioen op de 5000 meter geworden. De tijd van de Fries was 6.31,34.

Op de tweede plaats eindigde Carl Verheijen, derde werd Bob de Jong.

Ritsma

Op de dag dat Gianni Romme zijn afscheid bekendmaakte, beleefde een andere oudgediende één van zijn meest dramatische momenten in zijn imposante carrière. Veelvoudig Europees- en wereldkampioen Rintje Ritsma eindigde vrijdag op de 5000 meter troosteloos op de laatste plaats. "Dit was gewoon heel slecht'', besefte hij zelf ook. "Maar dit staat niet in verhouding met het beeld dat ik heb in de trainingen. Of dit een reden is om te stoppen? Ach, na één slechte dag met je vrouw, ga je toch ook niet scheiden?''

Toeschouwers

Er waren slechts 1250 toeschouwers naar schaatsbaan De Smelt gekomen om de NK afstanden te bezoeken, maar die verstokte fanswaren wel getuige van een zeer opmerkelijke race. Vooraf leek ritnummer zeven een goede indicatie op te leveren voor de winnende tijd. Het duel tussen Jochem Uytdehaage en Rintje Ritsma kreeg echter een heel andere lading.

Beide oud-wereldkampioenen kwamen geen moment in de buurt van de tot dan toe beste tijd. Na drie kilometer wist Uytdehaage nog een versnelling uit zijn lijf te persen, waardoor hij een blamage wist te voorkomen.

Lijdensweg

Op datzelfde moment begon de lijdensweg voor Ritsma. De 36-jarige Fries - die 't nog één seizoen wil proberen - ploeterde voort op ijsbaan De Smelt en zag dat zijn rondetijden steeds verder opliepen. De veelvoudig allroundkampioen had als enige deelnemer meer dan zeven minuten nodig om de afstand te volbrengen: 7.05,04. Uytdehaage had 17 seconden minder nodig, maar eindigde toch slechts negende.

Ritsma besloot een maand geleden om zijn loopbaan met nog een jaar te verlengen. Hij bereidde zich via enkele marathonwedstrijden voor op het nieuwe seizoen. "Het rijden van marathons zie ik als een goede investering in mijn duurvermogen'', sprak hij destijds.

In datzelfde interview meldde de rijder, die voor de Blauwestad-formatie schaatst, dat hij de NK afstanden als een belangrijk meetpunt beschouwde. Op basis van die uitspraak lijkt het einde van Ritsma's loopbaan heel dichtbij.