ASSEN - Gianni Romme stopt met langebaanschaatsen. De voormalig olympisch- en wereldkampioen vindt dat zijn niveau niet hoog genoeg is om nog met de nationale top te kunnen strijden en besloot daarom een punt achter zijn carrière te zetten. Dat heeft zijn manager Orlando van den Bosch vrijdag bevestigd.

"De geest is op", zei Romme letterlijk, kort voordat vrijdag in Assen de NK afstanden officieel ging beginnen. "De echte 'drive' was er niet meer."

Plezier had hij nog wel gehad, tijdens de voorbereidingsperiode in Inzell. "Maar toen de wedstrijdjes weer begonnen merkte ik dat ik mentaal verzadigd was. Het lichaam is nog vitaal genoeg, maar na al die jaren ontbrak het me aan een nieuwe uitdaging. Dan is de beslissing snel genomen."

Romme had een slecht seizoen achter de rug. "Dan zijn er twee opties: Berusten of er vol tegenaan gaan. Ik zat er net tussen in.

Daarom overheerste aanvankelijk toch nog het gevoel het te proberen. Maar bladerend in mijn trainingsdagboek kwam ik bij mijn laatste World Cup een tijd van 6.30 tegen. Die reed ik in 1997 ook al. Dat terwijl de tijd om mij heen vooruit gaat."

Nacht

In de nacht van (afgelopen) zondag op maandag nam hij de definitieve beslissing. "Ik wist dat het absolute topniveau voor mij niet meer haalbaar was. Dan houdt het op. Ik ga alleen voor het beste, met minder neem ik geen genoegen. Dus was het einde oefening. Het doorzettingsvermogen was er niet meer, de wil om werkelijk af te zien ontbrak."

Bovendien had hij de afgelopen periode andere dingen ontdekt. "Ik ga kijken of ik nog wat kan bereiken in de marathon. Ook als trainer wil ik me verder ontwikkelen. Ik heb echt geen hekel aan het ijs gekregen en ook de komende tijd zal ik vaak op de baan zijn te zien. Alleen in een wat andere rol."

Marathon

De komende maanden wil Romme zijn mogelijkheden in het marathonschaatsen verkennen. Daarnaast stelt hij zich ten doel zich verder te bekwamen als trainer. Momenteel begeleidt hij onder anderen Anni Friesinger.

De Brabantse stayer verklaarde deze zomer dat hij nog een jaar wilde doorgaan, ondanks het feit dat hij geen sponsor had gevonden.

Romme vormde samen met Friesinger, Ralf van der Rijst en een Finse schaatser een trainingscollectief. Met enkele optredens in de marathon bereidde hij zich voor op het nieuwe seizoen.

NK afstanden

In de week voor de NK afstanden in Assen liet Romme zich echter niet zien op ijsbaan 'De Smelt'. Nadat bij de loting duidelijk werd dat hij zich had afgemeld, kwamen er snel geruchten dat de tweevoudig olympisch kampioen geen vervolg zou geven aan zijn loopbaan op de langebaan. Een dag later volgde de bevestiging.