KOBE - De weg naar de internationale volleybaltop is hard en zwaar voor de Nederlandse volleybalsters. Ondanks een sterke wedstrijd tegen toernooifavoriet Brazilië stonden de vrouwen vrijdag bij het WK in Japan opnieuw met lege handen. De kans op een medaille bij de wereldtitelstrijd lijkt hiermee definitief verspeeld.

In de laatste twee groepswedstrijden tegen Puerto Rico en Kazachstan kan Oranje nog wel een plaats in de volgende ronde veiligstellen. Maar omdat daarbij alleen de resultaten van de ploegen meegaan die zich ook voor de tweede ronde kwalificeren, heeft de Nederlandse ploeg zich met de tweede nederlaag op rij in een lastig parket gemanoeuvreerd.

Selinger

"Het zal heel moeilijk worden", gaf coach Avital Selinger na het 3-2-verlies (25-18 23-25 23-25 25-18 15-9) tegen de Zuid-Amerikaanse vrouwen toe. "Ik denk dat we zelfs niet meer in eigen hand hebben straks om de plaatsen vijf tot en met acht te kunnen spelen. Maar we zijn ergens onderweg naar toe en het gaat zoals het gaat. Ik weiger de hoop op te geven, dat is toch de drive van het leven. Anders kun je maar beter gelijk doodgaan".

Selinger vindt dat zijn vrouwen zeker tegen Brazilië voldoende hebben laten zien waaruit hij voor de toekomst vertrouwen kan putten. Hoewel de voormalige spelverdeler van het Nederlandse mannenteam het WK op weg naar het beoogde doel, de Olympische Spelen in Peking, als belangrijk tussenstation beschouwt, richt hij zich toch vooral op de lange termijn.

"Deze nederlaag tegen Brazilië doet nu pijn en is teleurstellend. Maar je kunt nu eenmaal niet direct rijk worden. Je moet eerst centen verzamelen om tot een gulden te komen", probeerde hij zijn visie te verduidelijken.

Brazilië

Nederland liet tegen Brazilië bij vlagen ook zeker zien dat het zich met de top kan meten. Vooral met de reeks van acht punten op rij met Debby Stam aan service in de tweede set maakte Oranje indruk. In de derde set zette Nederland deze lijn ook duidelijk door, maar de vrouwen van Selinger werden overrompeld toen de licht geblesseerde spelverdeelster Fofao bij Brazilië alsnog in het team kwam.

Topspeelsters

"Zij hebben zoveel topspeelsters in het team. Iedereen in die ploeg is hartstikke goed. Het maakt niet uit wie ze erin zetten, het niveau blijft hetzelfde. Wij hebben dat nog niet", aldus Manon Flier. "We moeten dat extra stapje nog maken. Natuurlijk is het balen dat we verliezen, maar we kunnen best trots zijn dat we zo dichtbij zitten. We kunnen het steeds net niet afmaken, maar dat laatste stukje komt nog wel. De komende twee jaar moet dat lukken."

Flier was na haar teleurstellende optreden tegen Amerika gebrand op revanche. Tot haar grote opluchting kreeg ze tegen de Brazilië wel de ene na de andere bal tegen de grond. Maar de aanval was soms wel te voorspelbaar.

Vooral in het midden, met Ingrid Visser normaal een sterk wapen aan Nederlandse kant, liep het niet. Selinger: "Brazilië heeft Ingrid uit de wedstrijd gehaald. We hadden misschien te weinig de grote actie vandaag, maar de meiden doen hun best. Het niveau is toch hoopgevend. Dat verwacht ik in ieder geval ook te zien in de wedstrijden tegen Puerto Rico en Kazachstan."