AMSTERDAM - Ajax riep donderdagavond tijdens de thuiswedstrijd in de UEFA-Cup tegen Austria Wien ongewild herinneringen op aan de ploeg die eerder dit seizoen voor eigen publiek tegen FC Kopenhagen een ticket voor de Champions League misliep. Grote verschil met de verloren ontmoeting tegen de Denen was dat Austria Wien de schaarse mogelijkheden niet benutte: 3-0.

In een voor iets meer dan de helft gevulde Arena domineerde Ajax net als tegen FC Kopenhagen de wedstrijd. De Amsterdammers acteerden tijdens de eerste ontmoeting in de UEFA-Cup van dit seizoen echter opnieuw in een te laag tempo om de muur van soms wel tien spelers van Austria Wien al snel te breken.

Naar goed voorbeeld van FC Kopenhagen gokte Austria Wien op die paar mogelijkheden die iedere ploeg wel in de wedstrijd krijgt. De Oostenrijkers hadden kennelijk niet verwacht dat ze na tien minuten al vrij voor doelman Maarten Stekelenburg zouden verschijnen. De verraste Hannes Aigner schoot gehaast naast.

Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder en Kenneth Perez misten vervolgens namens Ajax goede doelkansen. De laatstgenoemde Deen keerde terug in de basisformatie. Urby Emanuelson speelde daardoor niet op het middenveld maar als linksback. Thomas Vermaelen begon op de bank. Huntelaar schonk Ajax in de 35e minuut de bevrijdende treffer.

Doelman Szabolcs van Austria Wien kreeg nog een hand tegen een kopbal van Hedwiges Maduro maar had geen antwoord op een inzet van Huntelaar: 1-0. Stepan Vachousek waande zich vlak voor rust verantwoordelijk voor de gelijkmaker. De Roemeense arbiter Corpodean constateerde echter dat de middenvelder in buitenspelpositie raak kopte.

Manucharyan

Met Tom de Mul voor de slecht functionerende Mauro Rosales ging Ajax na rust op zoek naar een tweede treffer. Trainer Henk ten Cate bracht na een klein uur ook nog de eindelijk van een blessure herstelde linksbuiten Edgar Manucharyan. Perez verhuisde naar zijn favoriete positie vlak achter centrumspits Huntelaar.

Manucharyan vierde zijn rentree in de hoofdmacht met het tweede doelpunt van Ajax. De Armeniër kreeg hulp van verdediger Fernando Troyansky die de bal van richting veranderde: 2-0. Het was zijn eerste doelpunt in het eerste team van Ajax. Met zijn tweede treffer van de wedstrijd camoufleerde Huntelaar enigszins dat Ajax de zwakke Oostenrijkers in de eerste helft twee goede doelkansen schonk.

In tegenstelling tot FC Kopenhagen in de Champions League sprong Austria Wien slordig met de buitenkansjes om. Daardoor legde Ajax tijdens het eerste optreden in de UEFA-beker de basis voor een langer optreden in Europa.

Verveeld

Henk ten Cate wilde na afloop niet veel woorden vuil maken aan de wedstrijd. Het leek wel alsof de Amsterdamse coach zich een beetje had verveeld.

"Het ging bij vlagen wel aardig, ja", gaf Ten Cate toe. "Het was een vrij regelmatige overwinning. Soms was ons tempo te laag, maar dat kwam ook door de tegenstander. Met kleine overtredingen in een kleine ruimte probeerde Austria ons ritme te breken."

Ten Cate: "Dit is niettemin een goede zege en een goede start voor ons. Ik denk dat we wel doorkomen. Het is leuk voor invaller Manucharyan dat hij scoorde. Hij is een groot talent."