ZÜRICH - AZ is bijna zeker van een plaats in de volgende ronde van de UEFA-Cup. De Alkmaarders wonnen donderdag de uitwedstrijd bij het Zwitserse Grasshoppers met 5-2 en gaan met zes punten aan de leiding in groep C. In het eerste duel was AZ met 3-0 te sterk voor Sporting Braga.

Bij rust keek AZ nog tegen een verdiende achterstand aan van 1-0. Na de pauze nam het elftal van trainer Louis van Gaal afstand door doelpunten van Shota Arveladze en Demy de Zeeuw. Eduardo bracht Grasshoppers langzij, maar Moussa Dembélé (twee keer) en Maarten Martens voorkwamen en met drie doelpunten in de laatste tien minuten alsnog puntenverlies voor AZ.

Met het geflatteerde resultaat mag Van Gaal meer dan tevreden zijn, met het veldspel iets minder. Vooral omdat AZ vier dagen eerder tegen FC Utrecht nog een negentig minuten durende galavoorstelling afwerkte: 5-1. In Zürich was er voor rust van dat goede voetbal weinig over.

Het aantal pieken en dalen in een kort tijdsbestek van AZ lijken er net iets te veel om serieus mee te strijden voor de prijzen. Dat bleek eerder deze competitie ook al in de wedstrijden tegen FC Twente (2-2), ADO Den Haag (2-2) en PSV (1-3). De grootste en tevens moeilijkste taak van Van Gaal voor de komende tijd is om zijn jonge selectie constanter te laten presteren.

Schaars

Waar zondag elk balcontact van de AZ'ers tot in de perfectie nauwkeurig was, ging donderdag voor rust in balbezit juist van alles verkeerd. Tot meerdere keren toe slaagden de spelers er voor rust niet in het speeltuig van een korte afstand naar elkaar toe te spelen. Een negatieve rol was daarbij weggelegd voor international Stijn Schaars, die zondag nog uitblonk. Ook doelman Khalid Sinouh maakte een onzekere indruk.

Na een half uur nam Grasshoppers de leiding. Middenvelder Biscotte schoot de bal via Gretar Steinsson achter de verbouwereerde Sinouh: 1-0. Ondanks het onnauwkeurige veldspel, kreeg AZ in de eerste helft wel enkele kansen. De Zeeuw en Maarten Martens misten.

De tweede helft gaf een volledig ander AZ te zien. Opeens begon het weer te lopen. Arveladze en De Zeeuw kantelden de wedstrijd snel (1-2), maar Eduardo maakte later weer gelijk: 2-2.

In het vervolg kon het duel alle kanten op. AZ toonde zich het sterkst en meest uitgekiend in de slotfase. Via een mooi uitgespeelde aanval kon Dembélé scoren: 2-3. In blessuretijd profiteerden Martens en Dembélé van de ontstane ruimte: 2-5.

Feest

Demy de Zeeuw reageerde opgetogen op de royale zege. "Wat een feest", sprak de AZ-middenvelder met een gulle lach. "De uitslag is misschien een beetje geflatteerd, maar we hebben wel verdiend gewonnen."

De Zeeuw kon onmogelijk tevreden zijn met de eerste helft. "We hadden het moeilijk voor de rust", beaamde hij. "We waren slordig in balbezit, kwamen vaak net iets te laat en speelden te weinig vooruit. Na de pauze hebben we goed geprofiteerd van de ruimte die we kregen."