HEERENVEEN - Geen Friese furie, maar 'Danish dynamite'. Heerenveen had donderdag in het Abe Lenstra Stadion weinig in te brengen tegen Odense BK uit Denemarken. Na de remise bij Osasuna (0-0) ging het tweede duel in groep D van de UEFA-cup verloren: 0-2.

Rechtsbuiten Ugur Yildirim mocht van trainer Gertjan Verbeek voor het eerst dit seizoen in de basis beginnen. Een maatregel die Verbeek noodgedwongen toepaste, aangezien de vaste vleugelspits Lasse Nilsson geschorst was. Yildirim aanvaardde zijn kans gretig. Hij zwoegde, schoffelde en leverde ook nog regelmatig bruikbare voorzetten af. Die werden nooit benut.

Doelman Brian Vandenbussche had het aan de overzijde een stuk drukker dan zijn collega van Odense, maar de Belg hield lang de nul. Dat was gezien de vele Deense mogelijkheden een klein mirakel. De gasten leken lang niet van zins Vandenbussche dwars te zitten. Dat centrumspits Lekic dat in de laatste minuut van de eerste helft alsnog deed, kon niemand verbazen. Odense was de sterkere ploeg en bekroonde dat met de fraaie halve omhaal van Lekic.

Yildirim

Vanaf de hervatting liet Heerenveen eindelijk even de tanden zien, maar het leidde tot niets. Al het gevaar, dat wel, kwam van Yildirim. Hij bediende de spitsen enkele keren op maat, maar de afronding schoot te kort. Lekic toonde daarop prompt wel te kunnen scoren, hij tikte de tweede achter Vandenbussche.

Het was 0-2, een vrij kansloze stand. Heerenveen had bovendien een paar minuten later de pech dat de Finse arbiter Asumaa en zijn assistent niet zagen dat een kopbal van André Hanssen over de doellijn was. Heerenveen moest genoegen nemen met een corner.

Voor Heerenveen was vooraf niet verliezen het credo, maar dat bleek een onmogelijke missie. De Denen herstelden zich zodoende van de thuisnederlaag tegen het Italiaanse Parma (1-2), dat in de derde groepswedstrijd gastheer is voor Heerenveen.

In dat duel van alles of niets moet Verbeek het stellen zonder vaste centrumverdediger Michael Dingsdag, die na de gele kaart die hij donderdag kreeg voor een duel is geschorst.

Niet onverdiend

Heerenveen verloor"niet onverdiend van een goede ploeg". Dat was de visie van trainer Gertjan Verbeek De Friezen hadden pech in de afronding, vond de oefenmeester. "Er schijnt een bal van ons over de doellijn geweest te zijn, in de slotfase schoten we tegen de onderkant van de lat. De bal mocht er helaas niet in."

De Denen hadden een overwicht in de wedstrijd, maar Verbeek vond het verschil meevallen: "Wij gaven veel ruimte weg. Voor rust omdat we thuis speelden en wilden winnen, na rust omdat we probeerden terug te komen in de wedstrijd."

De coach vond zijn formatie beter dan zaterdag in de eveneens verloren competitiewedstrijd tegen Ajax (0-2). "Ons positiespel was een stuk beter verzorgd. Maar we namen wel risico's. Helaas is het voor ons teleurstellend geëindigd."