AMSTERDAM - Op de derde nieuwe grasmat van dit seizoen wil Ajax donderdagavond in de Arena tijdens het duel met Austria Wien de basis leggen voor een lang Europees optreden.

Gesterkt door een reeks goede resultaten in de nationale competitie heeft de Amsterdamse formatie op dit moment weinig weg van het Ajax dat zeventien jaar geleden tegen de kampioen van Oostenrijk helemaal de weg kwijtraakte.

De ontmoeting tussen Ajax en Austria Wien op 27 september 1989 prijkt nog steeds op een van de zwarte bladzijden van het al meer dan 106 jaar oude geschiedenisboek van de Amsterdamse club.

Eerst was het gelegenheidsspeaker Freek de Jonge die zich tijdens de wedstrijd door de stadionmicrofoon afvroeg of nazi-jager Wiesenthal niet eens met Waldheim moest bellen. De toenmalige president van Oostenrijk was destijds in opspraak geraakt vanwege zijn oorlogsverleden.

IJzeren staaf

De merkwaardige eenmansactie van de cabaretier werd onsmakelijk vervolgd door een heethoofd op de tribune die doelman Franz Wohlfahrt met een ijzeren staaf trof. Tot overmaat van ramp verzekerde Austria Wien zich in de verlenging ook nog van de volgende ronde. De Europese voetbalbond bestrafte Ajax met het spelen van drie Europese 'thuiswedstrijden' in Düsseldorf.

De rechter bepaalde dat de Amsterdamse club de gemiste inkomsten op de staafgooier mocht verhalen. De werkloze buschauffeur had de benodigde 230.000 euro (een half miljoen gulden) echter niet voor handen. Ajax trof uiteindelijk maar een betalingsregeling met de boosdoener.

Niet alleen het huidige Ajax heeft weinig meer weg van de formatie van ruim zeventien jaar geleden. Austria Wien mist ook de kenmerken van de reuzendoder waarvoor het destijds door het leven ging. De Nederlandse trainer Frenk Schinkels moest vorige week vanwege een reeks slechte resultaten het veld ruimen.

Opvolger George Zellhofer debuteerde afgelopen week met een verdienstelijke overwinning op Wacker Tirol: 4-1. Austria Wien heeft na veertien duels nog wel zestien punten minder dan lijstaanvoerder SV Salzburg.

Ten Cate

"Ze zijn afgelopen zomer veel spelers kwijtgeraakt", weet trainer Henk ten Cate van Ajax. "Ze draaien daardoor niet optimaal. Ze hebben natuurlijk ook niet voor niets met 4-1 verloren van Zulte Waregem. Wij willen gewoon winnen. We willen zo snel mogelijk zeker zijn van de tweede ronde. Dat geeft rust."

Bij Ajax keert Kenneth Perez waarschijnlijk terug in de basisformatie. De Deen moest zaterdag tijdens de uitwedstrijd bij Heerenveen tot zijn grote teleurstelling op de bank plaatsnemen. "Dan mag hij best boos zijn", stelt Ten Cate. "Dat is menselijk. Ik heb nu eenmaal een brede selectie. Ik kan niet iedereen iedere week blij maken."

George Ogararu en Olaf Lindenbergh maken geen deel uit van de selectie voor het duel met Austria Wien. Ze worden vervangen door Edgar Manucharyan en Jan Vertonghen. "Die twee jongens verdienden een beloning voor het goede werk dat ze iedere dag leveren", besloot Ten Cate.