AMSTERDAM - In zijn 70e Champions Leaguewedstrijd maakte Jari Litmanen zijn 28e doelpunt, en ook één van zijn belangrijkste doelpunten voor Ajax. Zijn goal in de 66e minuut betekende de definitieve nekslag voor AS Roma.

Als altijd bleef de Fin nuchter. "Ik heb in mijn loopbaan al drie keer van Roma gewonnen, maar je ziet dat onze ploeg goed vooruit gaat."

Litmanen was invaller. Hij is niet meer onbetwist een basisspeler. Hij is vaak geblesseerd en hij was vorige week ziek. Waarom hij gepasseerd was wist hij niet, maar dat interesseerde hem ook niet. "Het gaat ook niet om mij, om het individu, het gaat om het team."

Leerproces

"Als ploeg hebben we het heel goed gedaan, dit is een teamprestatie. Individueel en als groep maken we een leerproces door, een goed leerproces. De jonge jongens gaan goed vooruit. Ik kan genieten van een speler als Pienaar."

"Onze kracht is wel dat de verschillen in de selectie klein zijn. Er zijn vaak blessures, maar de andere jongens pakken het dan goed op. We hebben al tussen de 25 en dertig spelers gebruikt, dat zegt iets over Ajax. Er staan goede vervangers als er spelers wegvallen."

Vier punten heeft Ajax na twee duels in de tweede ronde. Litmanen: "We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zijn wel goed bezig. De jongens willen voor elkaar en met elkaar werken."

De gedachten van de toeschouwers gingen al terug naar de gouden jaren van Ajax, halverwege de jaren negentig. Litmanen over de verschillen tussen toen en nu. Met een stalen gezicht: "Toen speelden we in De Meer, nu in de Arena. Destijds speelde Ajax wekelijks in een vast spelsysteem, terwijl we nu elke week in een ander systeem spelen."